skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Elizabeta Obolenska - plemkinja med knjižnimi policami

Visoka, vitka, elegantna; kneginja, ki se ni ozirala na modo. Nosila je obleke z globokim izrezom, dolge ogrlice in pogosto dolge bele rokavice. V svoje perilo je imela všit rodbinski grb. Bila je knjižničarka v Študijski knjižnici Maribor.

Per saperne di più

Življenje markantne ruske emigrantke

Kneginja Elizabeta Obolenska, prej Trudnikova, se je rodila v meščanski družini 27. avgusta 1883 v Moskvi. Tu je obiskovala višjo dekliško šolo. Bila je zelo »načitana« in izobražena; poleg ruščine je obvladala francoščino, nemščino in angleščino. Svoj plemiški naziv je pridobila s poroko z uglednim knezom Borisom Aleksandrovičem Obolenskim, ki je bil do oktobrske revolucije polkovnik in poveljnik posadke v Carskem selu pri Petrogradu. V zakonu mu je 24. oktobra 1906 rodila dvojčka: hčerko Tanjo in sina Jurija. Slednjemu je bil krstni boter car Nikolaj II.

Okrog leta 1920 je z družino prebežala iz Rusije čez Carigrad v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev in se naselila v Mariboru. Živeli so v podstrešnem stanovanju v Tomšičevem drevoredu.

Leta 1923 se je zaposlila v mariborski Študijski knjižnici, soprog pa je delal kot vrtnar v vrtnarstvu »Vrt« Džamonje & Co pod Kalvarijo, a le do leta 1927, ko je umrl zaradi zastoja srca.

Sin Boris je leta 1924 na mariborski realki maturiral, nadaljeval s študijem agronomije v Zagrebu in se po diplomi zaposlil na državnem posestvu v Baranji. Hči Tanja se je leta 1924 odselila v avstrijski Gradec in se poročila z avstrijskim grofom Küniglom. Pred začetkom druge svetovne vojne se je preselila v Kanado.

Podobno kot drugi ruski emigranti v Mariboru je bila članica Francoskega krožka (Cercle français). Družila se je z uglednimi mariborskimi meščani: družino industrialca Karla Scherbauma, odvetnika dr. Karla Kodermana in senatorja dr. Miroslava Ploja ter plemiškimi družinami iz Maribora in okolice: grofi Attems v Slovenski Bistrici, baronom Pijem Twicklom pod Piramido in grofico Ado Kulmer v Rušah.

Pred koncem vojne leta 1945 je iz Maribora pobegnila v Avstrijo in od tam dalje v Kanado k hčerki Tanji, kjer je tudi umrla.

 

Viri:

Bruno Hartman, Dvoje nenavadnih mariborskih knjižničarjev. V: ČZN  64 (1993) št. 2, str. 235, 237.

Mateja Ratej, Kameleonsko dekle. V: Večer 74 (1. 9. 2018) št. 201, str. 17.

Mateja Ratej, Ruska emigrantka Varvara Višnjevska/Višnevskaja v Mariboru leta 1932: nemška vohunka, sovjetska provokatorka, komunistična aktivistka ali mladostna avanturistka? V: Zgodovinski časopis 74 (2020) št. 1-2, str. 98, 103.

Janko Glazer, Kneginja Elizabeta Obolenska, donesek k zgodovini VŠK v Mariboru, 1971. Rokopisna zbirka UKM, Ms 581, V-C-1.

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Nina Lončar

Password

Univerzitetna knjižnica Maribor, Študijska knjižnica Maribor, ZGODOVINA, KNJIŽNICE, KNJIŽNIČARJI, KNJIŽNIČARSTVO, Maribor, MARIBORČANI, Obolenska, Elizabeta

Data di pubblicazione

11.10.2021 12:39

Ultima modifica

03.11.2021 17:20

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam