skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Fotografska zapuščina Boga Čerina v UKM

V preteklem koledarskem letu je Univerzitetna knjižnica Maribor z darilno pogodbo s strani dedinj pridobila zajeten izbor portretne, reporterske in umetniške fotografije mojstra Boga Čerina (1947-2017). 

Fotografije, ki tvorijo zapuščino enega največjih slovenskih mojstrov fotografije, Mariborčana Boga Čerina, so od junija 2019 hranjene tudi v Zbirki drobnih tiskov UKM. Zajeten izbor portretne, reporterske in umetniške fotografije je bil v letu 2018 pridobljen kot zapuščina. Z darilno pogodbo s strani dedinj Barbare Kovář, Lanje Čerin in Katje Čerin je bil reprezentativni izbor iz zapuščine prepuščen v obdelavo, varovanje in predstavljanje Univerzitetni knjižnici Maribor. 

Per saperne di più

Prvi slovenski fotograf, ki je bil imenovan za častnega člana londonskega Foto salona, se je rodil leta 1947 v Mariboru. Tu je vse življenje tudi delal in ustvarjal ter s svojim reporterskim delom postal kronist svojega časa in dogajanja v prostoru mesta in širše. Dolga leta je namreč opravljal delo fotoreporterja v različnih časopisnih hišah, pri Večeru, Katedri in najdlje, več kot 20 let, v mariborskem dopisništvu Dela. Je pa njegov fotografski opus seveda mnogo širši in njegove fotografije so znane doma in v tujini. V zgodnjih sedemdesetih letih preteklega stoletja, v času izjemno živahnega klubskega življenja v Fotoklubu Maribor in sodelovanja na številnih fotografskih natečajih doma in po svetu, se je uveljavil kot mojster fotografiranja ženskega akta. Iz začetkov pretežno črno-bele fotografije je kmalu pričel raziskovati akt v barvah. Svoje fotografije je razvijal v lastnem fotolaboratoriju in jih sam tudi opremljal. Rad je eksperimentiral, pretvarjal svoje modele v dekorativne podobe, ki pa nikoli niso prešle v sladkobnost. Raziskoval je poslikavo teles in svoje upodobljenke uporabil tudi za ironično razgaljanje plehkosti življenja in družbe. Prav akt je tudi ostal konstanta njegovega umetniškega delovanja in s tem nenehnega odstiranja plehkosti čustvenih in duhovnih ravni sodobnega človeka.

Bogo Čerin je v vsem svojem življenju in delu zmeraj ostal prepoznaven Mariborčan. Izobraževal se je med leti 1962-1966 na Srednji elektrotehnični šoli, v letih od 1966 do 1969 je obiskoval Tehniško fakulteto, leta 1992 pa je pričel s študijem na Pedagoški fakulteti Maribor. Leta 1997 je diplomiral ter si pridobil naziv profesor likovne pedagogike. 

Na Pedagoški fakulteti v Mariboru je kot strokovni sodelavec za fotografijo v obdobju od pričetka devetdesetih let do 2006 predaval fotografsko oblikovanje. Bil je pobudnik ustanovitve Fotogalerije Stolp v Mariboru, ki je odprla vrata leta 1989, in bil od leta 1989 do 1994 tudi njen vodja. Bil je predsednik Fotokluba Maribor (1978-1983, 1995-2002) in član umetniškega sveta Fotografske zveze Slovenije. Večkrat je bil član žirij na mednarodnih fotografskih salonih doma in v tujini in bil mentor fotografskih delavnic. Za svoje delo je prejel številne nagrade, priznanja in odlikovanja, med katerimi gre izpostaviti:

1982, naziv AFIAP (Artist FIAP) Mednarodne fotografske zveze (FIAP)

1986, mojster fotografije Fotografske zveze Jugoslavije

1989, častni član Dynamic Photo art & Performance iz Gradca (Hon. F. c. DYN)

1996, zlata medalja Evropske unije za umetniško fotografijo na 23. mednarodni razstavi fotografij

1997, Glazerjeva listina

1998, naziv EFIAP (Excellence FIAP) Mednarodne fotografske zveze (FIAP)

1998, zaslužni član Fotokluba Maribor

2000, častni član Londonskega fotografskega salona (Hon. M. LSF)

2008, častni član Zveze kulturnih društev Maribor

 

Literatura:

Bogo Čerin : 1947-2017 / [uredili Gabrijela Kolbič in Vlasta Stavbar]. - Maribor : Univerzitetna knjižnica, 2019 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

cultura

Autore della collezione digitale

Gabrijela Kolbič

Password

ZAPUŠČINA, Univerzitetna knjižnica Maribor, FOTOGRAFIJE, Čerin, Bogo

Data di pubblicazione

20.09.2019 10:25

Ultima modifica

09.03.2020 10:31

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam