skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Zgradba Gimnazije Vič na današnjem mestu stoji od leta 1939, pred tem pa je imela 1. mešana meščanska šola na Viču od ustanovitve 1929 prostore v isti stavbi kot Osnovna šola Vič. Načrt za novo šolsko zgradbo je ustvaril arhitekt Vinko Glanz. Per saperne di più

Meščanska šola na Viču je bila ustanovljena leta 1929 z ministrskim odlokom. Šola je dobila prostore v 2. nadstropju zgradbe osnovne šole. Že od šolskega leta 1929/30 so pisali šolsko kroniko. V šolskem letu 1931/32 so odprli še četrti razred, s čimer je šola postala popolna. V tem letu so dijaki prvič opravljali zaključne izpite. Leta 1932 je občina kupila zemljišče za novo šolo, ki pa je zaradi pomanjkanja denarja še niso pričeli graditi. 12.6.1935 so šolo preimenovali v 1. državno mešano meščansko šolo Josipa Jurčiča. V šolski okraj so spadali Dobrova, Brezovica, Polhov Gradec, Horjul, Log, Preserje, Vrhnika in Borovnica.

26.11.1939, ob desetletnici delovanja šole, so dokončno zgradili in slavnostno odprli novo šolsko poslopje. Arhitekt novega poslopja je bil Vinko Glanz, gradbinec pa je bil Anton Mavrič. Stavba je bila za tisti čas moderno opremljena. V šolskem letu 1940/41 so odprli tudi šolsko kuhinjo.

Viški dijaki so se že od začetka delovanja šole udejstvovali na področjih kulture in športa, organizirali so izlete in daljše ekskurzije. Dve pomembni organizaciji, v katerih so se združevali dijaki in dijakinje, sta bili Podmladek Rdečega križa in Podmladek Jadranske straže, to je bilo narodno obrambno društvo. Poleg teh omenimo še Ferijalni Savez ter Meščansko šolo in dom, katere člani so se zavzemali in delovali za zidavo novega šolskega poslopja.

Italijanski okupatorji so šolo preimenovali v 1. mešano meščansko šolo Ljubljana (ital. 1. scuola civica mista, Lubiana). Pouk je med drugo svetovno vojno potekal precej okrnjeno. Šolsko poslopje so uporabljali za vojaške namene najprej Italijani, 1943 se je vanjo naselila nemška vojska. Pouk v zamanjšanem obsegu je potekal na različnih krajih, denimo v gostilni Oblak ali Prosvetnem domu. Zaključnih izpitov niso izvajali, šolska kuhinja pa je v teh težkih razmerah vseeno delovala. Nemški vojaki so dan pred osvoboditvijo šolo hoteli minirati, saj je bila polna orožja, vendar je srečno naključje to preprečilo.

Septembra 1945 se je šola ob ukinitvi meščanskih šol preimenovala v Državno mešano gimnazijo Ljubljana-Vič, leta 1947 v IX. gimnazijo Ljubljana Vič, leta 1958 pa v VII. gimnazijo Ljubljana Vič. Leta 1966 je bila šola z odločbo Republiškega sekretariata za prosveto in kulturo verificirana. Leta 1981 se je z reformo srednjega šolstva z usmerjenim izobraževanjem šola preimenovala v Srednjo šolo za računalništvo. Tako je bilo do 6.2.1991, ko se je šola znova poimenovala Gimnazija Vič.

Leta 1996 so dočakali dozidavo novega prizidka gimnazije, saj so do tedaj vladale zelo slabe razmere za pouk in obšolske dejavnosti in je inšpekcija pred tem že grozila z zaprtjem šole. Naslednjega leta so slavnostno odkrili tudi prenovljeno pročelje gimnazije. Na enem od zidov so namestili spiralo znanja in časa z uro in s kolesarjem. Moto šole je "Vič ima čar". Dijaki in dijakinje se dokazujejo pri številnih športnih, kulturnih in znanstvenih dejavnostih, udeležujejo se izmenjav. Med znanimi dijaki viške gimnazije so bili Jonas Žnidaršič, Pavle Ravnohrib, plavalec Igor Majcen, šahist Bruno Parma, etnolog dr. Janez Bogataj in številni drugi.

 

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam