skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Hidroelektrarna Fala - 100 let

2018 mineva sto let od postavitve prve elektrarne na Dravi. Hidroelektrarna Fala je tako najstarejša še delujoča velika hidroelektrarna v Sloveniji.

Per saperne di più

Reko Dravo so v gospodarske namene vse do konca 19. stoletja izkoriščali predvsem kot splavarsko transportno pot. Ob proučevanjih možnih lokacij za postavitev elektrarne pa so se za Falo odločili zaradi geoloških razmer.  Na tem mestu je rečna dolina zelo ozka in zajezitev ne povzroči večjih uničenj obdelovalnih površin in drugih objektov.

Leta 1913 se je začela gradnja prve hidroelektrarne na Dravi, ki je bila hkrati največja hidroelektrarna v vzhodnih Alpah. Zasnovana je bila z zamislijo, da bo napajala omrežje industrijskega bazena srednje Štajerske z Gradcem, a so politični pretresi in nove državne meje prekrižali prvotne načrte. 6. maja 1918 so začeli obratovati prvi trije agregati, 9. maja četrti in 23. maja še peti agregat. Fala je bila tako največja hidroelektrarna v tem delu Evrope in je, tako v obdobju med obema svetovnima vojnama kot tudi po drugi svetovni vojni, z zagotavljanjem električne energije za nastajajoča podjetja omogočala industrializacijo Maribora in širšega območja. Mesto Maribor z okolico je bilo, prav po zaslugi Fale, dolga leta eno najbolj industrijskih mest v regiji in širše.

Od prenove ob koncu 90. let prejšnjega stoletja deluje Hidroelektrarna Fala s tremi agregati in je ena najsodobnejših hidroelektrarn, saj deluje brez posadke. Letno proizvedene približno 260 milijonov kilovatnih ur električne energije in predstavlja pomemben člen verige hidroelektrarn na reki Dravi.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia
tecnica

Autore della collezione digitale

Gabrijela Kolbič

Password

HIDROELEKTRARNE, Fala, ZGODOVINA

Data di pubblicazione

12.07.2018 12:42

Ultima modifica

12.07.2018 12:44

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam