skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Ivan Slavec in Rihard Mežik

Ivan Slavec je bil vpoklican med prvimi, ko se je začela 1. svetovna vojna. Takrat je že imel čin oficirja.Rihard Mežik je bil rojen 7. 1. 1892 in je bil Ivanov svak. Per saperne di più
Rihard Mežik je bil pred prvo svetovno vojno član društva Sokol na Jesenicah. Ker je bil uspešen telovadec in plavalec, je preživel vojne napore. V prvi svetovni vojni je služil kot mornar. Ko so Italijani na Jadranu potopili ladjo njihove vojske leta 1916, se je rešil z večurnim plavanjem do kopna.
V mirnem času je bil trgovec. Imel je trgovino na Jesenicah z različnimi izdelki.
Umrl je 25. 10. 1965.

Ivan Slavec je bil poročen z Rihardovo sestro Elo.
V prvi svetovni vojni se je boril v Galiciji. Poznan je bil kot dober mož, saj je prosil nemškega  Hauptmanna, naj ne ustreli vojaka Provsta, ki je pobral in shranil hlebec kruha, ko je padel z voza na poti v Galicijo. Vojaka so vseeno ustrelili za zgled ostalim. Ivan se je boril še v Šleziji, v Karpatih, Rusiji in na koncu v Romuniji. Med vojno, že leta 1914 je bil ranjen v bojih z Rusi v Karpatih, po okrevanjih po lazaretih in zdraviliščih je prišel domov na Jesenice. Vendar je kmalu moral nazaj na fronto. Šel je v Romunijo, kjer pa avstro-ogrska vojska ni imela bojev.
Po vojni se jej pridružil Maistrovim borcem za severno mejo. Kasneje je postal upravnik pošte v Laškem, kamor se je preselila tudi družina.

Fotografije in zgodbo je prispeval Ivanov sin Igor Slavec (1925) iz Kranja.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Indirizzo web

http://www.mkk.si/

Password

prva svetovna vojna, spomini udeležencev

Data di pubblicazione

18.12.2014 16:20

Ultima modifica

18.12.2014 19:28

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam