skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Križi in nagrobna spominska znamenja

"Ljudje so križe kot posebno obliko znamenj naročali in postavljali iz razičnih vzgibov: kot posvetila svojim zavetnikom, kot posebno obliko zahvale ali kot spomin na nek dogodek.

Per saperne di più

Tudi najrazličnejša znamenja — kapelice, pili in križi — sodijo v stavbarstvo sakralnega značaja, ki pomembno sooblikujejo krajino in izbrane vaške ambiente. So kot označevalci, poudarki in nekakšni orientirji prostora, ki v prvi vrsti izkazujejo nekdanjo nabožnost in versko pripadnost. Postavljena so na vaške trge, na križišča poti pa tudi ob lastnikovem domu. Vsebinski motivi za njihovo postavitev so bili predvsem v izkazovanju čaščenja, v priprošnjah ali celo v zahvalah." (Renčelj; Lah, 2004, str. 34)

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Contatti

Jadran Čeh

Password

sakralna arhitektura, FOTOGRAFIJA, FOTOGRAFIJE, Kras, CERKVE, CERKVENA ARHITEKTURA, DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, ARHITEKTURNA DEDIŠČINA, ARHITEKTURNI DETAJLI, ARHITEKTURNI ELEMENTI

Data di pubblicazione

09.07.2021 11:24

Ultima modifica

28.05.2020 09:35

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam