skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Jakob Avšič, predsednik ljubljanskega MLO in vojaški general

Jakob (Jaka) Avšič je bil rojen leta 24. aprila 1896 v Klečah, umrl pa je 2. januarja leta 1978 v Ljubljani. Izhajal je iz trdne kmečke družine z desetimi otroki. Po končani osnovni šoli na Ježici je odšel na gimnazijo v Ljubljano. Avšič je bil dejaven na mnogih področjih in zelo opazen v vojaško-politični in civilni sferi. Od maja 1951 do sredine julija 1953 je opravljal tudi župansko funkcijo v slovenski prestolnici.

 

Per saperne di più

Delovanje v civilni sferi

Jakob Avšič se je leta 1947 vojaško upokojil in postal poslanik FNRJ na Dunaju. Potem je bil minister za gozdarstvo Narodne republike Slovenije in predsednik MLO Ljubljana. Bil je ustanovitelj Konjeniškega kluba Ljubljana. Našel je lokacijo in vodil izgradnjo hipodroma v Stožicah ter bil soustanovitelj Konjeniške zveze Slovenije

Avšičev grob se nahaja na pokopališču v Stožicah pri Ljubljani. Pokopali so ga z vojaškimi častmi. Po generalu je imenovana Avšičeva ulica v Klečah. 

 

 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Gašper Hudolin

Indirizzo web

http://www.mklj.si

Password

ZNAMENITE OSEBNOSTI, MESTA, OBČINE, LOKALNA UPRAVA, 1945-1959, JUGOSLOVANSKA VOJSKA, SLOVENSKA VOJSKA, JEZIKOVNA POLITIKA

Data di pubblicazione

30.05.2017 07:29

Ultima modifica

30.05.2017 07:31

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam