skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Opazovati zvezde nosi v sebi pridih romantike, romantične zasanjanosti, kar nam nudi ob pogledu na zvezde, planete in vsa ostala čudesa, ki nam jih skriva nebo. Per saperne di più
Javna opazovanja so eden izmed ključnih projektov Ustvarjalnega astronomskega društva. Glavni namen je približati astronomijo vsem ljudem. Temu cilju med drugim uspešno sledijo preko organizacije javnih opazovanj. Vsako leto društvo organizira vsaj en večji javni dogodek.

Na Observatoriju Zaplana v ta namen potekajo dnevi odprtih vrat. S projektom je društvo začelo v Mednarodnem letu astronomije 2009. Uspešno so izvedli štiri javna opazovanja, ki se jih je skupaj udeležilo več kot 700 obiskovalcev iz cele Slovenije. Sprva so obiskovalci lahko prisluhnili 45 minutnemu predavanju, ki je zavzemalo splošno znanje o astronomiji in objektih, ki so jih kasneje opazovali. Nato so obiskovalce demonstratorji popeljali po ozvezdjih in predstavili mitološke zgodbe, ki posamezna ozvezdja povezujejo in krasijo. Hkrati so se lahko opazovalci pridružili skupini vodenega opazovanja objektov z daljnogledi. Ves čas je potekal voden ogled objektov s teleskopi.

Med javnimi opazovanji v slovenski prestolnici, ki je hkrati tudi domače mesto Ustvarjalnega astronomskega društva, velja izpostaviti dve najbolj množično obiskani. Prvo takšno je bilo javno opazovanje Venerinega prehoda preko Sončeve ploskve 8. junija 2004. Na Prešernovem trgu v centru Ljubljane je društvo postavilo pet večjih amaterskih teleskopov in z opazovanji pričelo ob 9. uri zjutraj, ko je Venerina ploskvica začela svojo navidezno pot preko Sončeve. Obiskovalci so bili poleg pogleda na ta redek pojav deležni še kratkega predavanja o Soncu in Veneri skupaj z razlago pojava in njegovega zgodovinsko-raziskovalnega pomena. Opazovanja se je udeležilo nekaj 1000 obiskovalcev.

28. avgusta 2009 je Ustvarjalno astronomsko društvo v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko ter organizatorjem MLA 2009 v Ljubljanskem parku Tivoli organiziralo in izpeljalo največje organizirano javno opazovanje v Sloveniji - opazovanje Jupitra in Lune. K izvedbi opazovanja so bili povabljeni vsi astronomi amaterji, vsa astronomska društva in astronomski krožki. Tako se je na prizorišču znašlo 30 teleskopov in 80 astronomov, ki so te teleskope usmerjali in obiskovalcem tolmačili značilnosti in podrobnosti objektov, ki so jih opazovali. Profesionalni astronomi in študentje astronomije so obiskovalce vodili po razstavi astronomskih fotografij na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli. Organizatorji javnega opazovanja so pripravili še sklop dveh kratkih predavanj o opazovanih objektih, Luni in Jupitru. 
Opazovanja se je udeležilo med 10000 in 15000 ljudi. Odziv javnosti na opazovanja je  vedno dober. Obiskovalci in organizatorji odhajajo zadovoljni in v upanju na čim več takšnih dogodkov.

Ustvarjalno astronomsko društvo bo v prihodnosti z željo, da delijo znanje s čim širšo množico obiskovalcev, organiziralo javna opazovanja in dneve odprtih vrat. Vse, ki bi se takšnim dogodkom radi pridružili vabijo na njihovo spletno stran (http://www.uad.si), kjer so na voljo vse informacije in kontaktni naslovi.Obiskovalci so tako imeli izjemno priložnost poslušati predavanje, hkrati opazovati Luno in Jupiter skozi množico različnih teleskopov ter se sprehoditi med množico najlepših fotografij izven zemeljskih objektov ter spoznati njihove skrivnosti. Z obiskom nas je počastil predsednik republike dr. Danilo Turk s soprogo. Skupaj sta si z zanimanjem ogledala tako Luno kot Jupiter in v družbi teleskopov, astronomov in obdajajoče množice preživela nekaj večernega astronomskega časa.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

ASTRONOMIJA, ASTRONOMSKI INSTRUMENTI, JAVNOST, LJUBLJANA, OPAZOVANJE

Data di pubblicazione

18.01.2010 12:56

Ultima modifica

26.07.2012 11:16

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam