skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Kako so se na Jesenicah včasih igrali?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Per saperne di più

V knjižici Kako so na železarskih Jesenicah včasih živeli, ki obsega 86 strani, je objavljenih 23 člankov, opremljenih s 55 fotografijami, ki jih je prispevalo 22 avtorjev: Peter Klemenc: Kako smo se včasih igrali in kaj smo počeli, Danica Podlogar: Igranje na Murovi, Zvonka Petrovič: Igre mojega otroštva, Izidor Trojar: Igranje in naše igrače, Iva Gasar: Otroštvo ob nekdanji Fužinski cesti, Zvonka Dolgan: Kako smo se včasih igrali?, Janez Babič: Naše igre in z igrami povezane pustolovščine, Darinka Cuznar: Tudi delo je bila igra, Milan Dolgan: Apel podobo na ogled postavi, Mojca Bele (po pripovedovanju Ksenije Čop): Od tekem s skirco do skokov z dežnikom, Albina Seršen: Blokovski otroci in njihove igre, Nastja Katarina Prešern: Igre otrok z Mladinske ulice na Javorniku, Rudolf Šapek: Lovili smo ptiče na limanice, Ema Trojar: Kdo se gre?, Peter Zupančič: Že pozabljeni igri, Anton Noč: Spomini na otroštvo, Sonja Noč (po spominu Bogomire Noč): Naše igre, Franc Smolej: Otroške igre na samotni kmetiji, Štefanija Muhar (uredila in razširila po zapisih Mira Svetina): Puščice naše mladosti, Sonja Bric (roj. Perhaj): Moja punčka iz cunj, Vijoleta Smolej (roj. Grilc): Igre moje mladosti, Štefanija Muhar (roj. Jelovčan): Zapuščaš srečni čas igračk …, Ada Preželj: Otroške igre na Hrušici.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Data di pubblicazione

03.05.2020 19:58

Ultima modifica

26.02.2020 13:19

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam