skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Kar je bilo, nikdar ne mine, samo obliko menja ...

Prispevek k zgodovini trga Ribnica Per saperne di più

Marina Gradišnik, kustosinja ribniškega muzeja,  je opravila raziskavo o ribniškem trgu, s katero je želela osvetliti že skoraj pozabljeno življenje trga. Čas, ki ga raziskava obsega, zajema obdobje od leta 1850 do druge svetovne vojne. Trg je v obravnavanem času  predstavljal pomembno kulturno, upravno, gospodarsko in duhovno središče Ribniške doline.

S pomočjo tega dragocenega dokumenta se nam lahko razkrije marsikateri zorni kot posameznika v določenem zgodovinskem obdobju. Avgust Juvan svoj dnevnik zaključi z zapisom :"Zopet nova doba! In sicer mojstrska! Petek dne 7. rožnika prevzel sem brivnico v Ribnici ... "To je bilo leta 1895, Tega leta so se Ribničani dobro navadili na železnico, ravno tega meseca je potekalo tudi leto dni, odkar je trg Ribnica dobil svoj prvi vodovod. Iz njegovega dnevnika razberemo njegov odnos do glasbe, do literature, do slovenstva, prav tako do telovadbe. In kasneje ko mu sledimo  po njegovi življenjski poti, njega in njegovo družino označuejjo prav te stvari, ki so Avgusta v času njegovega odraščanja najbolj prevzemale: obrt - brivstvo, frizerstvo, telovadba - aktivna udeležba pri sokolih in glasba - ribniška pihalna godba.

Veliko družinskih zgodb ustno ali prek družinskih dokumentov sreča raziskovalec, ko na terenu brska po preteklosti. To mu je v veliko pomoč za razumevanje za odločitev ljudi, časa, ki ga raziskuje. Nemalokatero zgodbo nese s sabo domov. Vsi ljudje, tisti, ki jih srečaš osebno, ali ki jih spoznaš preko dokumentov, fotografij, postanejo del tvojega vedenja. Zaveš se minljivosti življenja in tega, da, kar je bilo nikdar ne mine, samo obliko menja...

Raziskava je predstavljena v šestnajstih nadaljevanjih, ki so bili objavljeni v ribniškem občinskem glasilu Rešeto od januarja 2009 do aprila 2010, vi pa si jih lahko ogledate med multimedijskimi elementi.

Informazioni

Categorie

storia

Password

ČLANKI, Ribnica na Dolenjskem, ZGODOVINA

Data di pubblicazione

14.02.2011 13:27

Ultima modifica

15.02.2011 09:39

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam