skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Knjižnica Makole v novembru 2020 praznuje 10 let delovanja

Za leto 2020 bi lahko rekli, da do danes ni bilo ravno naklonjeno človeštvu. V prvi polovici tega leta se je zgodilo marsikaj, česar ljudje nismo bili najbolj veseli. Strah, žalost, trpljenje, bolezen niso preplavili le naše prelepe Slovenije, ampak ves svet. Toda kot je zapisal že pokojni pisatelj in novinar Christopher Hitchens: »Kar te ne ubije, te okrepi,« verjamem, da se bo človeštvo po teh čudnih časih okrepilo. Verjamem, da bodo začeli ljudje iskati srečo v majhnih stvareh. Verjamem, da bodo hvaležni za majhne pozornosti in da se bodo veselili trenutkov, ki jih morda do danes niso opazili, tako kot se občani občine Makole že deset let veselijo tega, da imajo v svojem kraju splošno knjižnico, v kateri jim je na voljo za izposojo knjižno in neknjižno gradivo, hkrati pa lahko v knjižnici obiščejo katero od mnogih prireditev in predavanj, ki jih zanje organiziramo v knjižnici. Že deset let. Desetletje. Desetina stoletja. Za neskončnost kaplja v morje, za čas človeškega življenja pa dokaj dolga doba.

Per saperne di più

Začetki knjižnične dejavnosti v Makolah segajo v sredo prejšnjega stoletja, ko je bila po 2. svetovni vojni v kraju osnovana ljudska knjižnica. Sprva je bila knjižnica odprta ob nedeljah, kasneje pa so delovni čas spremenili. Takratne knjižničarke so bile »prostovoljke«, največkrat učiteljice, ki za svoje delo v knjižnici niso prejemale plačila. Kasneje so knjižnico zaprli, gradivo pa je bilo razdeljeno, nekaj ga je bilo prepeljanega v knjižnico v Slovenski Bistrici.

V Makolah je imela svoje postajališče Potujoča knjižnica Mariborske knjižnice, leta 2010 pa je Potujoča knjižnica kraj prenehala obiskovati, saj je svoja vrata občanom v prostorih šole odprla krajevna knjižnica Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica, Knjižnica Makole.

Knjižnica Makole je krajevna knjižnica Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica. Obratuje od meseca novembra leta 2010 in je na voljo vsem občanom občine Makole in tudi ostalim. V Knjižnici Makole potekajo poleg izposoje knjižničnega gradiva še druge dejavnosti, kot so različne prireditve za otroke in odrasle: bralna značka za odrasle, pravljična doživetja, ustvarjalne delavnice, bibliopedagoške ure za predšolske otroke in osnovnošolce, sodelujemo v nacionalnem projektu Rastem s knjigo za osnovnošolce, v mednarodnem projektu Noč knjige, izvajamo pilotski bralno spodbujevalni projekt Knjižni zakladi malega Lovra, predavanja ter različna druženja, kot je na primer študijski krožek, ki poteka pod okriljem Ljudske univerze Slovenska Bistrica.

Knjižnica Makole zelo dobro sodeluje z Vrtcem Otona Župančiča Slovenska Bistrica, enoto Krtek Makole in z Osnovno šolo Anice Černejeve Makole, saj vodilni v teh ustanovah cenijo branje in knjige ter se zavedajo, da branje ni le razvedrilo, ampak veliko doprinese h kakovosti življenja. Občina Makole, ki je soustanoviteljica Knjižnice Makole, ima za naše prošnje in potrebe vedno posluh in poleg rednega letnega sofinanciranja knjižnici velikokrat omogoči kakšno dodatno prireditev, kot so na primer nekatere lutkovne predstave za otroke, pogostitev predšolskih otrok ob podelitvi Eko bralne značke in drugo.

Število članov knjižnice s stalnim prebivališčem v občini Makole iz leta v leto raste. Glede na statistike ocenjujemo, da je član knjižnice že vsak peti prebivalec naše občine in da si vsak občan občine Makole na leto v povprečju izposodi štiri knjige.

V Knjižnici Makole je članom knjižnice na voljo za izposojo 9.564 enot knjižnega gradiva in 626 enot neknjižnega gradiva (revije in časopisi, dvd-ji, cd-ji, e-publikacije …).

Knjižnica Makole je odprta ob ponedeljkih od 10. do 15. ure in ob sredah od 13. do 18. ure. Julija in avgusta pa vas med knjižne police vabimo le ob sredah od 13. do 18. ure.

Z željo, da bi bila naša druščina ljubiteljev knjig in branja še obsežnejša, knjižnica v mesecu novembru, ko praznuje Knjižnica Makole svoj »rojstni dan«, vsem novo vpisanim članom podarja brezplačno enoletno članarino.

Vabljeni v knjižnico. Vabljeni v svet druženja, branja in znanja.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Mojca Plaznik Plavec

Password

Knjižnica Makole, krajevne knjižnice, SPLOŠNE KNJIŽNICE, Makole

Data di pubblicazione

12.11.2020 11:04

Ultima modifica

12.11.2020 11:04

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam