skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Knjižnica Prežihov Voranc

Knjižnica Prežihov Voranc je bila ustanovljena 6. novembra 1956, na naslovu Tržaška cesta 47a pa deluje od oktobra 1988. Od junija 2008 je območna enota Mestne knjižnice Ljubljana z veliko krajevnimi knjižnicami in izposojevališči. Per saperne di più
Knjižnica Prežihov Voranc, ustanovljena 6. novembra 1956, je od 1958 delovala v 40 kvadratnih metrov velikih prostorih v prvem nadstropju doma Svobode Vič na Zavetiški ulici 3a. Začetni fond nove knjižnice je zajemal gradivo nekdanje knjižnice DPD Svoboda Vič in Tobačne tovarne. Leta 1963 je knjižnica postala občinska matična knjižnica občine Ljubljana Vič-Rudnik. 1975 je knjižnica dobila v najem 102 m2 veliko gradbeno barako Komunalnega podjetja Vič na Vrhovnikovi 2. Med 1981 in 1987 je javni zavod deloval v kritičnih in negotovih razmerah zaradi negotovosti glede prostora za dejavnost. Že 1981 so knjižnici namreč odpovedali najemno pogodbo, saj so v bližini pričeli graditi novo stanovanjsko sosesko VS 3 Žičnica. Pri iskanju drugih začasnih prostorov je knjižnici pomagal tedanji Komite za družbene dejavnosti občine Ljubljana Vič-Rudnik. Ponujenih je bilo nekaj začasnih lokacij. Tedanja direktorica knjižnice Breda Bajuk se je zavedala, da knjižnica potrebuje novogradnjo, kar pa se dolgo ni moglo uresničiti. Nato so vendarle našli primerno parcelo tik ob Tržaški cesti, neposredno zraven novih stanovanjskih blokov.

Današnje poslopje Knjižnice Prežihov Voranc na Tržaški 47a so začeli graditi 1987. leta po načrtih arhitekta Igorja Skulja, dela je izvajalo Gradbeno podjetje Grosuplje. Osrčje knjižnične zgradbe predstavlja prostor valjaste oblike, ki je zaradi optimalne osvetlitve triladijsko razdeljen. Dvovrstnost stavbih teles - valja in kvadra - je vidna tudi iz zunanjosti in predstavlja drugačnost, prepoznavnost stavbe ob Tržaški cesti. Stavba ima dva atrija, opečnato fasado in je obdana z obzidjem, ki jo varuje pred hrupom z vpadnice. Z odprtjem knjižnice so na voljo dobili 835 m2 površine. 2004 so se lotili še izgradnje prizidka (100 m2), kamor so preselili upravne in matične dejavnosti knjižnice. Novo knjižnico so odprli v začetku oktobra 1988. 

Knjižnica Prežihov Voranc je od 2. junija 2008 območna enota Mestne knjižnice Ljubljana. V okrilju KPV deluje 10 krajevnih knjižnic in 5 izposojevališč, ki delujejo na območju južnega dela Mestne občine Ljubljana: v četrtnih skupnostih Vič, Rudnik, Trnovo in Rožnik ter v šestih primestnih občinah - Brezovici, Dobrovi - Polhovem Gradcu, Horjulu, na Igu, v Škofljici in Velikih Laščah. Vse to območje je pred 1995 spadalo v veliko občino Vič - Rudnik.

Knjižnica s svojimi zaposlenimi neprenehoma sledi potrebam svojih uporabnikov in članov: ponuja raznoliko in pestro izbiro vsakovrstnega knjižničnega gradiva, oddaljeni dostop do nekaterih elektronskih virov, brezžično omrežje. V kulturnem pogledu vabi na razne prireditve in dejavnosti za vse starostne in tudi etnične skupine uporabnikov (azilanti) ter na razstave in potopise. Knjižnica se lahko pohvali s prireditveno-razstavno dvorano. Za otroke je urejena igralnica, tedensko se lahko udeležujejo pravljičnih ur tako v viški stavbi kot tudi v krajevnih knjižnicah v njenem območju.
Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam