skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Kužna znamenja v širši okolici Ptuja

O trpljenju in bridkostih, ki jih je našim prednikom povzročilo divjanje kuge, danes pričajo številni spomeniki: cerkvekapeleoltarji ter številna kužna znamenja, postavljena kot zahvala, da je strašna bolezen ponehala ter s priprošnjo, da se nikdar ne bi več ponovila. Stojijo tako v mestnih središčih kot po številnih vaseh, poljih, gmajnah in hribih. 

Per saperne di più

Mnoga znamenja so v resnici nekakšni nagrobniki, saj so postavljena nad posameznimi grobovi ali skupnimi grobišči izven pokopališč in naselij, kamor so nekoč pokopavali umrle za kugo. Večina jih izvira iz 17. stoletja, ko na Slovenskem skorajda ni bilo mesta, trga ali vasi, kjer bolezen za seboj ne bi pustila kup mrličev. Navadno so izklesana iz kamna ali zidana. Nekatera so preprosta, druga so opremljena s kipi različnih svetnikov – zavetnikov v sili. Na tem mestu predstavljamo le nekaj kužnih znamenj, ki so se ohranila v širši okolici Ptuja.

 

Informazioni

Autore della collezione digitale

Melita Zmazek

Password

SLOVENIJA, INFEKCIJSKE BOLEZNI, KUGA, ZGODOVINA, KULTURNI SPOMENIKI, kužna znamenja

Data di pubblicazione

29.03.2021 10:49

Ultima modifica

13.04.2021 10:01

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam