skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Literatura v mestu: dr. Andrej Blatnik in dr. Tomo Virk

Na tretjem pogovornem večeru iz cikla Literatura v mestu (22. oktober 2019) sta se nam pridružila dr. Andrej Blatnik, pisatelj, urednik in izredni profesor knjigarstva, ter dr. Tomo Virk, prevajalec, esejist in redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete.

Per saperne di più

Na tokratnem literarnem večeru je bila v ospredju kratka zgodba. Dr. Andrej Blatnik je nastopil predvsem v vlogi pisatelja in nam predstavil svojo zadnjo zbirko kratkih zgodb Ugrizi, ki smo jo primerjali tudi z nekaterimi njegovimi prejšnjimi zbirkami kratkih zgodb. V pogovoru z njim pa se nismo mogli izogniti aktualnim temam, kot so Nobelova nagrada za literaturo in nagrajena avtorja Olga Tokarczuk in Peter Handke ter ravno končani Frankfurtski sejem, ki bo kmalu, leta 2022, kot častno gostjo predstavil Slovenijo. Dr. Tomo Virk je kot strokovnjak za kratko zgodbo večer zaključil s povabilom k branju kratkih zgodb slovenskih avtorjev, ki so tega zagotovo vredne.

Pogovorni večer, ki ga je Slovanska knjižnica pripravila v sodelovanju s Knjižnico Bežigrad, je povezovala Barbara Marinčič.

 

Odlomki iz pogovora

»Zgodba Tromostovje je izjemna iz čisto zunanjega razloga. Je namreč edina zgodba, ki sem jo napisal po naročilu. Dobil sem naročilo naj napišem za mrežo Unescovih mest literature, naj napišem nek tekst o Ljubljani in sem se želel temu naročilu izmakniti tako in biti zaprisežen svoji neotipljivi geografski pozicioniranosti, da je ta ljubljanski simbol kot ste že ugotovili tudi metafora. Tromostovje je tudi tipična življenjska situacija razcepljenega subjekta.«

Andrej Blatnik

 

»Tako močnega učinka kot ga je imela literatura v preteklosti nima več, ima pa še vedno nek vpliv. In če gre za konkretno angažirano literaturo, ki zastopa neke ideje, če so te ideje ubesedene literarno, seveda delujejo bolj učinkovito. Na tej ravni gotovo ima nek učinek.«

Tomo Virk

 

O projektu Literatura v mestu

Na večerih, kjer si teorija in praksa podajata roko, z različnimi sodobnimi literati, ki žive in ustvarjajo v Ljubljani, ter z literarnimi teoretiki in literarnimi zgodovinarji spregovorimo o različnih literarnih zvrsteh in o posameznih literarnih delih v okviru le-teh. Zanima nas podoba Ljubljane v obravnavanih literarnih delih ter tudi vpetost avtorja v svoje lokalno okolje ter vpliv, ki ga ima le-ta na njegovo ustvarjanje.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

letteratura

Autore della collezione digitale

Erika Marolt

Data di pubblicazione

24.12.2019 09:03

Ultima modifica

24.12.2019 09:04

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam