skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Mladinski astronomski raziskovalni tabor

Ustvarjalno astronomsko društvo in Astronomsko društvo Orion od leta 1993 vsako poletje organizirata Mladinski astronomski raziskovalni tabor (MART). Je največji in najuspešnejši astronomski tabor pri nas. Poteka v času poletnih počitnic, običajno v mesecu avgustu, s 50 udeleženci različnih starosti pod vodstvom izkušenih mentorjev. Per saperne di più
Sodelovanje obeh društev zagotavlja izjemno pestro izbiro kvalitetne astronomske opreme (10 teleskopov, veliko število fotoaparatov, CCD kamera, firewire kamere, meteorske kamere, paleta daljnogledov, računalniki, literatura ...) in izredno dobro ter izkušeno mentorsko ekipo. Pri sestavljanju strokovnega programa in projektov sodelujejo s profesionalnimi astronomi, kar društvoma zagotavlja visok nivo astronomskih vsebin.

Z raziskovalnim programom tabora se pokriva večino področij astronomije (Uvod v astronomijo, Astronomska opazovanja, Meteorji, Astrofotografija, Astrofizika in astronomske simulacije, Temno nebo). Vsak udeleženec si skupino izbere po lastnih željah in ambicijah. Tekom tabora opravlja svoj raziskovalni projekt teoretično in praktično pod vodstvom mentorjev. V okviru projekta vsak posameznik izdela pisno in multimedijsko predstavitev projekta.  Projekte oblikujejo tudi s pomočjo in podporo profesionalnih astronomov, kar zagotavlja visok nivo strokovnih vsebin. Težavnost posameznih projektov prilagajajo predznanju, željam in ambicijam udeležencev.

Raziskovalni projekti so usmerjeni v področja astronomije, fizike, matematike, računalništva, programiranja, tehnike, elektronike in okoljevarstva. Tekom tabora se udeleženci naučijo uporabljati astronomsko opremo v raziskovalne namene, metode raziskovalne dejavnosti, samostojno reševanje problemov, pisanje raziskovalnega poročila itd.

Raziskovalni projekti, ki jih udeleženci naredijo tekom tabora, se pripravijo za objavo v biltenu, ki je dostopen kot strokovna publikacija v NUK-u in v Astronomski knjižnici Astronomsko-geofizikalenga observatorija Golovec.

Projekti tabora se objavljajo kot samostojni članki v slovenski astronomski reviji Spika. Rezultati opazovanj meteorskih rojev so poslani na Mednarodno meteorsko organizacijo, kjer jih uporabljajo za nadaljnje raziskave. Rezultati opazovanj sprejemljivih zvezd so poslani na svetovni organizaciji AAVSO in VS-NET.

Na taboru so organizirana predavanja profesionalnih astronomov in znanstvenikov s področij naravoslovja in tehnike, ki predstavijo svoje področje raziskovanja. Društvi izvajata tudi kratka predavanja o uporabi in skrbi za astronomsko opremo ter kratek začetniški tečaj programiranja. Udeleženci svoje rezultate na koncu tabora predstavijo na zaključni prireditvi, ki je odprta za javnost.

V času  tabora je organizirano javno opazovanje, ki se ga običajno udeleži veliko število ljudi, saj tabor poteka v času poletnih počitnic. Organizirano je vodeno opazovanje ozvezdij s prostimi očmi in nebesnih objektov s teleskopi.

Pomemben del tabora predstavlja t. i. neastronomski program. Gre za družabne igre, spoznavanje, zabavo in dejavnosti, ki bodisi krepijo bodisi utirajo pot prijateljskih vezi. Z neastronomskim programom dosežejo organizatorji tabora, da se skupina 50 in več udeležencev počuti in deluje kot ena, velika MART-ovska družina. S tem se med mladimi sklenejo trdna in trajna prijateljstva.

Udeleženci prihajajo iz vseh koncev Slovenije. Tabora se večinoma udeležujejo dijaki, študentje in osnovnošolci višjih letnikov. Na MART-u so dobrodošli tako popolni začetniki kot izkušeni astronomi.
Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

ASTRONOMIJA, DRUŠTVA, KNJIŽNICE, OPAZOVANJE

Data di pubblicazione

30.12.2009 08:13

Ultima modifica

26.07.2012 11:07

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam