skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Observatorij Zaplana

Observatorij Ustvarjalnega astronomskega društva leži ob robu vasi Mizni dol na Zaplani nad Vrhniko. Postavili so ga ustanovni člani društva. Pridruženi člani se trudijo za razvoj observatorija in njegovo funkcionalnost. Per saperne di più
Observatorij Zaplana lahko uporabljajo vsi člani društva in društvu je v veliko veselje, da je vsako leto na opazovanjih večja "gneča". Vsak od članov ima svoje želje in s pomočjo infrastrukture, ki jo observatorij ponuja, te želje in cilje vedno bolj uspešno realizirajo.

Sam observatorij omogoča več funkcij in je uporaben za več namenov. V prvi vrsti kot pomembna izobraževalna lokacija. Observatorij se nahaja relativno blizu Ljubljane in nedaleč od avtoceste Ljubljana - Koper. Tako predstavlja dober kompromis med odmaknjenostjo od mestne razsvetljave in dostopnostjo. Na observatoriju izvajajo program Astronomska naravoslovna noč (ANN). Na leto obišče astronomsko noč blizu 1000 dijakov in osnovnošolcev. Društvo prireja še dneve odprtih vrat, ki so namenjeni izobraževanju in opazovanjem za širšo javnost. V letu 2009 je v sklopu omenjenih aktivnosti na observatoriju opazovalo in spoznavalo zvezdnato nebo nekaj tisoč obiskovalcev.

Na drugi strani observatorij ponuja opazovalno in raziskovalno lokacijo za člane društva. Vsi, ki želijo, prihajajo na observatorij opazovati. Tako tu lahko bodisi uživajo ob opazovanju s prostim očesom, z daljnogledom ali teleskopom. Lahko se lotijo astrofotografije. Observatorij omogoča opazovanje meteorjev, meteorskih rojev itd. Opazovalci lahko spremljajo ter raziskujejo meteorsko aktivnost. Nekateri uživajo ob raziskovanju zvezd in z metodami fotometrije in spektroskopije spremljajo ter raziskujejo aktivnost, sestavo in gibanje zvezd ter planetov okoli njih. Nekateri člani društva poskušajo z visokoresolucijsko astrofotografijo planetov, Lune in Sonca prispevati svoj delež k raziskovanju naše bližnje okolice.

Ustvarjalno astronomsko društvo ponuja vsem članom društva izobraževanje za demonstratorje Astronomskih naravoslovnih noči (ANN), Izobraževalnih astronomskih taborov (IAT) ter za mentorje Mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora (MART). Tako ne izobražujejo le javnosti in skupin otrok, temveč na observatoriju posvečajo veliko časa dodatnemu izobraževanju članov društva in vseh ostalih astronomov, ki si tega želijo.

Observatorij nenazadnje združuje vse člane društva pri tem, kar najraje počnejo, pa naj bo to izobraževanje, raziskovanje, fotografija ali vizualno opazovanje. Druženje je eden izmed najpomembnejših tvornih elementov društva. Na opazovanjih se člani med sabo spoznajo in zbližajo, izmenjujejo izkušnje. Gre za simbiozo prijetnega in koristnega v okviru dejavnosti, ki nas vse skupaj združuje. S svojo dejavnostjo spodbujajo ustvarjalno raziskovalno delo. Druženje in delovanje na observatoriju tako postavljata močan vzor tako mlajšim kot starejšim generacijam!

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

ASTRONOMIJA, ASTRONOMSKI INSTRUMENTI, DRUŠTVA, Observatorij

Data di pubblicazione

30.12.2009 08:01

Ultima modifica

26.07.2012 11:00

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam