skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
V letu 2009 Astronomsko geofizikalni observatorij slavi 50. obletnico obstoja. Per saperne di più
Ustanovljen je bil na pobudo prof. dr. Frana Dominka kot prvi univerzitetni observatorij z nalogo, da vzpostavi pogoje za razvoj slovenske profesionalne astronomije. Začetniki observatorija so vzpostavili prvo slovensko astronomsko knjižnico, razvili merske metode klasične astronomije, natančno določili geografsko lego observatorija, vzpostavili službo točnega časa in začeli izdajati astronomske efemeride. Observatorij je od Univerze v Ljubljani dobil tudi seizmološke instrumente, ki so omogočili, da se je kasneje pod vodstvom prof. dr. Vladimirja Ribariča razvil seizmološki del, ki je nato postal del Agencije RS za okolje. 

Na pobudo dr. Frana Dominka je leta 1948 observatorij začel izdajati publikacijo Naše nebo (Astronomske efemeride), ki izhaja še danes in prinaša točne napovedi astronomskih pojavov v tekočem letu.

Astronomski del ostaja pedagoška ustanova Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Na njem številne generacije študentov astronomije, fizike in matematike opravljajo opazovalne projekte in diplomske naloge. V letih 1982-1990 je bil na AGO razvit prvi računalniško krmiljeni teleskop, ki je bil najprej opremljen s fotopomnoževalko za fotometrijo zvezd, leta 1990 pa s sodobno CCD kamero za snemanje različnih objektov ter natančno fotometrijo zvezd.

Observatorij stalno posodablja opremo in metode opazovalne astronomije; leta 2004 je bil tako odprt sodoben 70-cm teleskop Vega, ki je plod domačega znanja in tehnologije.


Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

ASTRONOMIJA, ASTRONOMSKI INSTRUMENTI, Observatorij, ZGODOVINA, ZGRADBE

Data di pubblicazione

07.12.2009 09:46

Ultima modifica

26.07.2012 11:26

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam