skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Od 15. avgusta 1914 do 23. maja 1915

Med 15.8.1914 in 20.1.1915 je zapor po imenu »Cesarsko-kraljeva vojaška jetnišnica in cesarsko-kraljevi domobranski zapor« služil nastanitvi politično sumljivih oseb in ljudi iz Avstriji sovražnih držav: Hrvatov, Srbov, Črnogorcev, Albancev, Italijanov, Rusov, Francozov, Maltežanov, Turkov, tudi nekaj Nemcev pa celo Indijcev in Arabcev. Per saperne di più

Na grad so zapirali »… tako pijance, ki v gostilnah vzklikajo Srbiji, kot brezposelne dninarje, ki se klatijo naokoli, pa tudi poslušne in neoporečne uradnike, ki so nacionalno-politično brezbarvni. Toda tam so tudi vidni predstavniki umetnosti (Ivan Cankar, Ferdo Vesel) in politiki (Žerjav, Brezigar, Plut). Nevaren je vsak, ki je imel stike s Srbi, Črnogorci ali pa je le osumljen, da se mu zdijo simpatični. Med interniranimi najdemo tovarnarje, študente, doktorje prava, srednje-šolske profesorje, duhovnike... (Matić, 1992)«  Pristojnost nad njimi je imelo evakuirano divizijsko sodišče iz Trsta. 

20.1.1915 je inšpekcija vojaške komande iz Gradca, ki je bila nadrejena jetnišnici na Ljubljanskem gradu, odredila, da se vse tujce pošlje v druga taborišča, jetnišnico se ukine; na Ljubljanskem gradu so lahko zgolj zaporniki v preiskavi in obsojenci z nižjo kaznijo od 1 leta. Zapor se je do vstopa Italijanov v vojno imenoval »cesarsko-kraljevi vojaško-garnizijski zapor«. 

Fotogalleria

Informazioni

Password

GRAD, POLITIČNI ZAPORNIKI, SVETOVNA VOJNA 1914-1918, VOJNI UJETNIKI, ZAPORI, ZAPORNIKI

Data di pubblicazione

03.10.2011 14:03

Ultima modifica

04.01.2012 09:46

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam