skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Od mladih let do selitve v Ljubljano

Schwentnerjevo rojstno ime je bilo pravzaprav Leopold, vendar je 1900, ko se je bil že uveljavil v Ljubljani, dodal še slovansko zveneče ime Lavoslav. Rojen je bil na Vranskem 15. 12. 1865 trgovcu Leopoldu Schwentnerju. Po končani osnovni šoli v rojstnem kraju je 1876 odšel v Celje. Per saperne di più
Schwentnerjevi so na Vransko prišli leta 1858. Oče Leopold Schwentner starejši je v značilni trški kamniti zidani hiši iz sredine 19. stoletja uredil trgovinico in si kot trgovec ter slovenski narodnjak pridobil velik ugled in postal vranski župan. Drugi sin Karel je prevzel očetovo trgovino, Leopold (Lavoslav) pa je odšel po učenost v druge kraje. 

Mladi Leopold je najprej obiskoval šolo na Vranskem, gimnazijo pa v Celju. Potlej je prišel domov in se tam izučil knjigovodstva in korespondence. Opravil je tečaj iz knjigotrštva na Dunaju, izpopolnjeval pa se je tudi v knjigarni A. Storch in sin v Pragi. Od 1888 do 1897 je prevzel knjigarno Andreja Levaka v Brežicah in jo preimenoval v And. Levakov naslednik L. Schwentner. Pred ljubljanskim delovanjem je bil v Nemčiji, kjer se je seznanil s tamkajšnjim založništvom in navezal poslovne stike.  

Schwentnerjevi založniški prvenci so glasbeni tiski kot na primer notno gradivo Slovenski citrar in Poduk v igranju na citrah avtorja Frana Koruna. Schwentner se je udejstvoval tudi v naprednih društvih, zlasti v podružnici Ciril Metodove družbe. Bil je zelo izobražen, razgledan in razumen mož ter kot njegov oče zaveden Slovenec. Mnogim pozneje znanim piscem in skladateljem je bil prijatelj in podpornik.

Viri in literatura:

- Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko: http://www.zkts-vransko.si/default.aspx?idd=242 
- Logar, J.: Schwentner Lavoslav. V: Slovenski biografski leksikon, 10. zv., str. 253, Ljubljana, 1967.
- Grdina,I., Mrak, A.V., Rugelj, S. et aii: Rodoljubni založnik Lavoslav Schwentner. Ljubljana, 2012.
- Pukl, V. (ur.): Lavoslav Schwentner, založnik slovenske moderne. Vransko, 1996.Fotogalleria

Informazioni

Contatti

mag. Hudolin, Gašper
Mateja Lesar

Indirizzo web

http://www.mklj.si

Password

Brežice, KNJIGOTRŠTVO, LJUBLJANA, SLOVENSKA KNJIŽEVNOST, Vransko, ZALOŽNIŠTVO

Data di pubblicazione

04.11.2013 19:42

Ultima modifica

15.12.2013 19:27

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam