skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Osnovna šola Vič

Ogromna, veličastna zgradba Osnovne šole Vič stoji na današnjem mestu na Tržaški cesti 74 od leta 1911. Per saperne di più
Leta 1896 so z odlokom mestnega sveta na Viču ustanovili ljudsko šolo dvorazrednico, saj je mestna občina ljubljanska prepovedala sprejemati otroke iz okoliških vasi v mestno šolo. Pouk je sprva potekal v zasebnih stavbah na Glincah, v Plavčevi hiši in nato Tribučevi hiši ob Tržaški cesti. Prvo šolsko poslopje so zgradili leta 1898 na Tržaški cesti 78, ki pa je že v šolskem letu 1902/1903, ko je šola postala štirirazrednica, postalo premajhno. Kasneje, od 1954, je v tem poslopju deloval Plavi vrtec, poleg njega pa tudi pošta in ljudska milica. Danes zgradba služi kot stanovanjsko-poslovni objekt. 

Ker je torej šola 1902/03 že postala premajhna, so se morali lotiti gradnje novega šolskega poslopja, ki so ga za pouk naposled odprli 18.9.1911 na Tržaški cesti 74. Zgradbo je načrtoval inženir Čepek iz Ljubljane, zgradil pa domačin, zidarski mojster Franc Marinčič. Na tem naslovu še vedno izvajajo del učnega procesa. 
Leta 1912 so ravnatelja te šole oprostili izvajanja pouka, kar je bil prvi primer na Kranjskem.

Med prvo svetovno vojno je imela v šolski zgradbi sedež vojna uprava, prostore so uredili tudi za vojaško bolnišnico. Pouk je znova potekal v zasebnih hišah, med drugim v gostilni Robežnik. 
Po vojni je število otrok upadlo. V šolskem letu 1921/22 so prvič uvedli obvezno telovadbo tudi za dekleta, ki je do tedaj niso imela. V 30-ih letih se je število šolarjev znova povečalo, verjetno kot posledica dejstva, da so leta 1935 Vič priključili mestni občini Ljubljana. 
Med drugo svetovno vojno je šola le delno služila svojemu namenu: v telovadnici je bilo vojaško skladišče, deset učilnic so zasedle stranke z Ljubljanskega gradu. Šolsko poslopje je dan pred osvoboditvijo utrpelo tudi eksplozijo, ki je porušila del stavbe in razbila veliko okenskih stekel. Šolsko poslopje so po vojni obnovili. 

V 50-ih letih je šolska zgradba ponovno postajala premajhna in pouk nekaterih razredov se je odvijal v drugih zgradbah, prišlo pa je tudi do šolske reforme, ki je spremenila osnovne šole v osemletke, gimnazije pa v štiriletne šole. 
V šolskem letu 1962/63 se je šola preimenovala v OŠ Ljubljana Vič. V 60. in 70. letih se je število učencev zopet precej povečalo in uvedli so izmene, v šolskem letu 1970/71 so bile celo tri. Zato so leta 1975 pričeli z gradnjo novega šolskega poslopja. Nova šola na Abramovi ulici 26 (prej Nanoški 2) je odprla vrata 4.9.1976. 

V šolskem letu 1981/82, ko je bilo učencev že preko 1100, so šolo poimenovali po Marjanu Novaku - Mihajlu (Jovu), narodnem heroju, ki je bil med ustanovitelji terenskega odbora OF na Viču, organiziral je oborožen odpor proti okupatorju. Umrl je 20.3.1943 v italijanskem napadu v Kozarjah. 

Po letu 1991 se je šola poimenovala OŠ Vič. 
Osnovno šolo Vič je obiskovalo mnogo danes znanih Slovencev: baletnik Janez Mejač, igralci Stane Sever, Majda Potokar, Janez Škof, Alojz Svete, športniki Mateja Svet, Aljaž Pegan in Brane Oblak ter številni drugi.

Danes je Osnovna šola Vič sodobno naravnana izobraževalna ustanova, ki se z učenci in zaposlenimi vključuje v številne projekte, kot npr. Zdrava šola, E-šola, projekt vključevanja tujcev v šolo, Fit Slovenija, organizirana je Šolska košarkarska liga ...

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam