skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Zapuščina Petra Pavla Glavarja v zbirki fotografij kulturne dediščine Knjižnice Pavla Golie Trebnje

V Knjižnici Pavla Golie smo v okviru digitalizacije nepremične kulturne dediščine fotografirali objekte nepremične kulturne dediščine v občinah Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog Trebelno.

V zbirki hranimo fotografije Glavarjevega kozolca, Glavarjeve kapele (sv. Jožefa) in bližnjega vodnjaka.

Per saperne di più

Gospostvo Lanšprež je v prvi polovici 18. stoletja pripadalo grofu Nikolaju Auerspergu, ki je nato leta 1756 dvorec izročil sinu Alojzu Adolfu Auerspergu, ta pa je nato dvorec s posestvo vred 23. aprila 1766 za 25 tisoč goldinarjev prodal župniku iz Komende – Petru Pavlu Glavarju.

Lanšprež je po velikosti sodil med srednje velika posestva na Kranjskem.

Nekaj metrov od dvorca sta stali dve vinski kleti in kapela. Na travniku »per Mosteze« je bil dobrih sedem metrov dolg in blizu pet metrov širok zidan ribnik. Po opisu iz leta 1792 so gradu pripadali še hlev z več kot 40 stojišči in gnojiščem, svinjak, šupa za slamo, terilnica, vrtna hiša, vodnjak, grajski vrt in dva kozolca. Del posestva so bile še tri zidanice (v Steinbergu, Rihpovcu in na Gradišču) in dva čebelnjaka z 200 panji: na graščinskem vrtu in v četrt ure oddaljenem Primstalu.

H graščini je sodil tudi mlin ob Temenici, graščinska dominikalna posest pa je obsegala predvsem bukove in iglaste gozdove, travnike in vinograde, manj pa je bilo njiv. Glavna gospodarska dejavnost je bila živinoreja.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Patricija Tratar

Password

FOTOGRAFIJE, KOZOLCI, kapele

Data di pubblicazione

29.04.2021 06:50

Ultima modifica

29.04.2021 06:50

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam