skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Pirnatova vila 1958

Društveni dom na Homcu so leta 1944 požgali partizani. Alojz Pirnat je leta 1946 kupil 2.364 kvadratnih metrov veliko zemljišče, na katerem je bilo tedaj pogorišče Društvenega doma doma.

Arhitek Jože Plečnik in Alojz Pirnat sta bila prijatelja, saj je Pirnat zanj opravljal pasarska dela. Plečnik je za vilo naredil načrt v edinstvenem slogu – z značilnimi stebri v vogalih in ritmično razporejenimi okni. Postavil jo je na stare kletne zidove, vendar v polovico manjšem obsegu. Mojster Jože Plečnikje je uporabil lastno umetniško vodilo in je modernizirane klasične arhitekturne forme zaznamoval z drznimi predelavami, s katerimi je dosegel zaostritev, ki v tem okolju naravnost izstopa. Gradnja je napredovala počasi, a jo je Plečnik vse do smrti nadzoroval. Po smrti pa je delo nadaljeval Plečnikov sodelavec Anton Bitenc, ki je pustil nekaj svojih sledi, kot sta dva portala, prizidek garaže, balkon. Zanimivo je, da so bili betonski strešniki  sprva namenjeni Križankam v Ljubljani. Avtentični Plečnikov interier je še vinska klet nekdanjega kulturnega doma, ki jo sestavljajo miza, klop in leseno-zidana obloga, ostalo je Bitenčevo delo, razen jedilnega kota, ki je narejen po Plečnikovih nasvetih.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Knjižnica Domžale

Autore della collezione digitale

Kristina Galun

Password

Homec, Homški hrib, Plečnik, Jože, VILE (ARHITEKTURA), ARHITEKTURA, krajevna zgodovina, stare razglednice, Pirnat, Alojz

Data di pubblicazione

13.11.2019 13:31

Ultima modifica

13.11.2019 09:50

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam