skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Prva desetletja tovarne Ilirija

1908. leta sta podjetnika Franc Golob in Avgust Volk ustanovila Tovarno kemičnih izdelkov Golob & Ko. Per saperne di più
Predhodnica današnje Ilirije, d.d. je bila 1908. ustanovljena Tovarna kemičnih izdelkov Golob & Ko. Tovarnarja Franc Golob in Avgust Volk sta z delavci pričela izdelovati kremo za čevlje Ilirija, loščila za tla, mažo za usnje, kolomaz in druge kemične proizvode. Po prvi svetovni vojni je Golobova družina zaradi pomanjkanja paste za čevlje (ustanovitev nove države Jugoslavije je povzročila, da so tovarne, ki so oskrbovale Ljubljano s pasto za čevlje, ostale izven meja nove države) začela kuhati le-to doma na štedilniku. Ker pa je bilo povpraševanje po tovrstnem izdelku precejšnje in v okolici dovolj prostora, so zgradili tovarno za proizvodnjo past za čevlje in drugih čistil pod imenom Ilirija.
Leta 1923 je postal solastnik in kasneje samostojen lastnik tovarne kemik Ivan Rozman. Z njim je tovarna razširila svoj program s proizvodnjo sveč, pralnih in negovalnih mil ter pralnih praškov.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam