skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Prvi ljubljanski županji: Tina Tomlje in Nuša Kerševan

Tina Tomlje in Ana Nuša Kerševan sta županovali vsaka po dva mandata, saj je mandat takrat trajal po dve leti. Tina Tomlje od 1982 do 1986 in Nuša Kerševan od 1986 do 1990. Prestolnico sta vodili v času težkih gospodarskih razmer v celotni Jugoslaviji.

Vseeno sta poskrbeli, da so bili s  pomočjo Ljubljančanov in Ljubljančank uresničeni mnogi pomembni projekti: na primer zgrajena je bila Porodnišnica Ljubljana ter urejena Pot spominov in tovarištva, za katero še vedno skrbi Društvo Zeleni prstan, v katerem deluje nekdanja županja Ana Nuša Kerševan. 

Per saperne di più
Revija za izseljence po svetu Rodna gruda je v času županovanja Tine Tomlje in Nuše Kerševan zabeležila naslednje dogodke v Ljubljani:
1982: V številki avgust-september so poročali o načrtih za ustanovitev Mednarodnega grafičnega centra v Tivoliju. Končno so ga ustanovili 25. 12. 1986. V letu 1982 so v Ljubljani zgradili 2633 stanovanj.
1983: Poročali so o odprtju zdravstvenega doma Center na Metelkovi ulici, o novi stanovanjski soseski BS 5/2 z dvesto petdesetimi stanovanji in z načrtovanim vrtcem ob Dunajski cesti med Triglavsko in Mašera Spasićevo ulico. Istega leta so v študentsko naselje Rožna dolina v nove prostore naselili 286 študentov, zgraditi pa so nameravali še podaljšek doma. Na vogalu Kebetove in Gorazdove ulice v Šiški so v novem bloku z upokojenskimi stanovanji uredili štirideset garsonjer. Poročali so tudi o končani gradnji razvojno-tehnološkega centra v Mostah za potrebe gradbenega podjetja Gradis. V tem centru, ki je bil prvi tak v Sloveniji, so se nahajali inženiring, kovinarski obrati in centralni laboratorij za raziskavo gradbenih materialov.
Leta 1984 so poiskali in urejali primeren objekt ter prostore za Lutkovno gledališče v Ljubljani. Umestili so ga v Mestni dom na Krekovem trgu. Ob koncu leta je sprejelo prve nove obiskovalce. Aprila 1984 so začeli prvo fazo prenove ljubljanskega kolodvora. Najprej so prenovili in opremili novi prodajno-informativni center in novo potniško čakalnico. Tega leta so pripravili tudi načrte za stanovanjski soseski RS 1 in RS 2 ob Jurčkovi poti na Rudniku. Načrte in gradnjo je prevzela SCT Stanovanjska zadruga v Ljubljani. Soseski so nameravali izgraditi do marca 1985.
11. 5. 1985 je bila slavnostno dokončana in odprta Pot spominov in tovarištva. Tam, kjer je bila nekdaj bodeča žica, so zgradili v dolžini 34 kilometrov traso poti, po kateri se vsako leto odpravijo množice ljudi, ki obeležujejo osvoboditev mesta. Aprila leta 1985 so začeli obnavljati Slovensko cesto, ki je bila povsem dotrajana. Odstranili so granitne kocke in utrdili traso ter jo asfaltirali.
Leta 1986 je Gradbeno podjetje Gradis za Kartonažno tovarno Ljubljana gradilo nov obrat potiskane embalaže.
Leta 1987 so poročali o gradnji blokovskega naselja z 973 stanovanji, lokali, trgovin, otroškim vrtcem in hotelom B kategorije med Vilharjevo in Linhartovo cesto. K temu je sodila še garažna hiša. Prve gradnje so začeli v drugi polovici leta 1987. Tega leta so se lotili tudi gradnje stanovanj v občinah Moste-Polje, Centru, Šiški in Vič-Rudnik. Dograjena je bila poslovna stavba na tedaj Kraigherjevi ploščadi pred Metalko.
Leta 1988 so v Ljubljani začeli preurejati Zaloško cesto, Cesto VI v Rožni dolini, Snebersko cesto, Pokopališko od Kavčičeve do Žal, Poljanski nasip, Povšetovo do Grablovičeve ulice, Jamovo ulico, Vodnikovo, Slovensko cesto.
Za leti 1989 in 1990 revija ne posreduje pomembnejših informacij o Ljubljani. Izčrpnejše novice lahko prebiramo v Delu in Ljubljanskem dnevniku.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Gašper Hudolin

Indirizzo web

http://www.mklj.si

Password

ŽUPANI, LJUBLJANA

Data di pubblicazione

31.01.2019 12:23

Ultima modifica

31.01.2019 12:23

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam