skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Schwentnerjeva nagrada

Schwentnerjevo nagrado podeljujejo za posebne dosežke v knjigotrštvu in založništvu, za dosežen razvoj teh dveh panog, pomeni pa tudi priznanje za delo na področju razvijanja bralne kulture v Sloveniji in med Slovenci zunaj meja domovine. Per saperne di più

Schwentnerjevo nagrado podeljujejo v okviru Slovenskega knjižnega sejma. Podeljuje jo Zbornica knjižnih založnikov, založnikov časopisov in revij, knjigotržcev, radiodifuznih medijev in grafične industrije (ZKGM) pri Gospodarski zbornici Slovenije. Do leta 1999 je bil sejem bienalna prireditev, nagrade pa so podeljevali najboljšim knjigarnam in najboljšim knjigotrškim delavcem, malim in velikim knjigarnam posebej. Od 1999 ZKGM podeljuje letno nagrado za življenjsko delo na področju založništva in knjigotrštva ter za razvijanje in spodbujanje bralne kulture doma in v zamejstvu. Nagrada je plastika, ki jo je zasnoval akademski kipar Mirsad Begić. Seznam dosedanjih nagrajenih knjigarn, založb in posameznikov se nahaja na tej povezavi.

Schwentnerjevo nagrado za leto 2013 je prejel Jože Zupan, nekdanji učitelj slovenskega jezika, knjižničar, šolski ravnatelj, mentor iz Šentruperta. Aktivno je deloval pri Bralni znački: najprej je bil sodelavec Župančičeve bralne značke v Novem mestu, nato pa je ustanovil Golievo značko (po Pavlu Golii, 1887 - 1959). Leta 2011 je bil ob 50-letnici gibanja Bralna značka sourednik zbornika Branje je potovanje. Aktivno je sodeloval pri praznovanju 375-letnice šolstva v Šentrupertu in leta 1994 postavil temelje za dve stalni razstavi, ki se stalno širita: prva je nastala na pobudo Kristine Brenkove - Slovenske slikanice za otroke sveta, v kateri je danes že 470 slikanic, prevedenih v 26 različnih jezikov. Za drugo razstavo pod naslovom Izvirne ilustracije mladinskih del je več kot 60 ilustratorjev podelilo približno 450 izvirnikov. Jože Zupan je bil urednik številnih ponatisov del slovenskih klasikov, zaznamoval je urejanje knjig slovenskih sodobnikov Brenkove, Mete Grosman, Toneta Pavčka, Berte Golob. Jože Zupan že poldrugo desetletje vodi Bralno društvo Slovenije, je pa tudi prvi nagrajenec slovenske sekcije IBBY (The International Board on Books for Young People) kot vsestranski promotor branja in mladinske književnosti. 

Viri:

- Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev. http://www.gzs.si/slo/panoge/zbornica_knjiznih_zaloznikov_in_knjigotrzcev 
- 29. slovenski knjižni sejem: 20. - 24. 11. 2013. http://www.knjiznisejem.si/index.php/nagrade/schwentnerjeva-nagrada 
- http://www.rtvslo.si/kultura/knjige/nagrada-jozetu-zupanu-cloveku-ki-mu-knjiga-osrecuje-zivljenje/322975 
- Bratož, I.: Sanjski poklic: vseživljenjsko sožitje s knjigo. V: Delo, let. 55, št. 267, 19. 11. 2013, str. 13. 

Fotogalleria

Informazioni

Contatti

mag. Hudolin, Gašper
Mateja Lesar

Indirizzo web

http://www.mklj.si

Password

knjigotržci, NAGRADE, ZALOŽNIKI

Data di pubblicazione

04.11.2013 20:02

Ultima modifica

15.12.2013 19:27

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam