skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Slovesno praznovanje šestdesetletnice

Spoštljiva obletnica, predvsem pa spoštljiv odnos do te zvrsti glasbe, ki jo gojijo ''žabarji'' že od samega nastanka. Čudovit je ta žar amaterizma, ki je vgrajen v ta orkester. Kar nekaj danes že uveljavljenih glasbenikov je naredilo svoje prve korake prav v tem orkestru in dobilo neizbrisen pečat veselja do glasbe za celo življenje. Mislim, da so ravno s tem Žabe dosegle svoj bistveni namen: vzgoja mladih glasbenikov in pa vzgoja svojih zvestih poslušalcev.V veliko veselje in ponos mi je, da sem tako kot tudi mnogi drugi slovenski glasbeniki lahko sodeloval in se učil z vami. Žabami ! Tomaž Grintal, nekdanji dirigent ob 60-letnici orkestra Per saperne di più
Ob bisernem oziroma diamantnem jubileju so žabarji pripravili svojemu zvestemu občinstvu  slavnostni koncert  z izjemnimi vokalnimi in instrumentalnimi solisti. In, seveda, ob tej priložnosti izdali jubilejno publikacijo in tretjo zgoščenko.

ŽABJI SPOMINI OB JUBILEJU

Ne boš ti mene …


Pred mnogimi leti, pri orkestru sem že 35 let,  sem potarnal našemu dirigentu, da mi ena stvar ne gre in ne gre, sem dobil odgovor, da če nekaj resnično hočeš, ti bo to tudi uspelo. Če ne, pa naj pustim vse skupaj.  Ker sem precej trmaste narave,  sem si rekel: »veš kaj, ne boš ti mene …« Pa  sem vadil, vadil … in uspel.
S tem hočem povedati, da smo v večini  pri Žabah  podobnih vsaj po tej plati.

Že leta in leta vztrajamo v tej druščini, ki je neverjetno pestra in raznolika v smislu izobrazbe, poklicev in tudi pogledov na glasbo.  Nemalokrat pride do raznih komunikacijskih » šumov » med vajami, vendar se vedno  najde kdo, ki spremeni vse skupaj v »hec« in borimo se naprej s »synkopami in osemnajstinkami«.

Nihče, ki tega benda ni okusil od znotraj, si ne zna predstavljati, koliko truda in vztrajnosti je potrebno amaterskemu glasbeniku, da se zlije v svoji sekciji, da ne štrli ven, ter da prenaša dirigentovo torturo, brez katere bi  na žalost zveneli kot »pleh muzika« iz Horjula, kot se rad pošali moj prijatelj Miklavž.

Mirno lahko potrdim, da nemalokrat dosegamo skoraj profesionalno raven, predvsem, kadar imamo veliko skupnih vaj. Ob tem velja poudariti, da  je za dobro formo potrebno vaditi instrument tudi doma v prostem času.
Po vsakem koncertu nam zato veliko pomeni, če smo deležni pohvale, kajti zavedamo se, da smo zaigrali bolje kot v resnici zmoremo.

Ne smemo tudi mimo dejstva, da so Žabe s svojim 60-letnim stažem edinstven stalno delujoč orkester v evropskem merilu.
V tem zadnjem obdobju, ko smo izgubili nekaj dolgoletnih prijateljev v orkestru, smo pritegnili k sodelovanju novega dirigenta in nekaj odličnih instrumentalistov. Tudi repertoar stalno prilagajamo sodobnim trendom.
Pričeli smo in bomo nadaljevali  s projektom vzgojno poučnih koncertov za srednješolce, s katerim jim predstavljamo razvoj  bigbandovske glasbe 20. stoletja.

Prepričan sem, da bomo ob malo boljši finančni podpori sklada za ljubiteljsko dejavnost še dolgo v ponos Celju, našemu knežjemu mestu.

Roman Fonda,
predsednik orkestra ob 60-letnici

Vir: 60 let Celjskega plesnega orkestra Žabe, str. 4-5

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

musica, danza

Password

DRUŽABNO ŽIVLJENJE, PLESNI ORKESTRI, ZABAVNA GLASBA

Data di pubblicazione

25.03.2009 17:54

Ultima modifica

26.03.2009 16:18

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam