skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
V neposredni bližini mosta stoji spomenik NOB, ki ga je zasnoval arhitekt Jože Plečnik v letih 1950 do 1951. Postavljen je bil leta 1951 v spomin padlim borcem in talcem iz Litije, Brega in Podšentjurja. Per saperne di più

Arhitekt Jože Plečnik je s sodelovcema Tonetom Bitencem in Jožetom Kregarjem pripravil tri variante spomenika na treh različnih lokacijah v mestu Litija. Na podlagi javne razgrnitve in ankete je bila izbrana lokacija na Trgu svobode. Zgrajen je v obliki stebra na masivnem podstavku, obdanem s štirimi kamnitimi struženimi konfini. Steber je sestavljen iz polkrožnih klesancev razporejenih v obroče z imeni padlih. Na vrhu je masiven kapitel korintskega tipa s stiliziranim rastlinskim okrasjem. Iz kapitela raste stebriček s psevdojonskim kapitelom in plamenico. Spomenik obdaja pravokotna peščena ploščad, omejena s podpornim kamnitim zidom z vrsto stebričkov na vrhu. Iz kraškega kamna ga je izklesal kamnosek Jakob iz Vodnikove delavnice.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Knjižnica Litija

Password

Litija, NOB, SPOMENIKI

Data di pubblicazione

08.12.2010 13:14

Ultima modifica

28.04.2011 13:43

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam