skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Stari predmeti v očeh umetnika

Zbirka risb orodja in pripomočkov žirovskega umetnika Martina Enika.

Per saperne di più

Kmečko orodje ter pripomočki kažejo, kako je kmečki človek obdeloval zemljo,  redil živino ter gospodaril na svojem domu. Predmete lahko razdelimo v naslednje kategorije: obdelava lesa, poljedelstvo in živinoreja, gospodinjstvo, svetila, kovaštvo, sedlarstvo, čevljarstvo in obdelava lesa. Pri njihovi izdelavi in popravilu so sodelovali kovači, čevljarji, sedlarji, krojači, mizarji in drugi.

Veliko desetletij se življenje in delo na kmečkih gospodarstvih ni bistveno spreminjalo. Kmetije so bile bolj ali manj samooskrbne. Večje spremembe so se pojavile šele v prvem desetletju po drugi svetovni vojni. Spremenjen družbeni red je prinesel tudi tehnični napredek na kmetije in veliko predmetov in orodij je počasi prešlo iz uporabe oziroma  jih je nadomestila naprednejša različica. Prav je, da mlajši rodovi in zanamci poznajo ta del naše snovne kulturne dediščine, saj v njej koreninijo številne ideje, spoznanja in modeli sodobnega prehranjevanja, oblačilnega videza, bivalne kulture, medosebnih odnosov in povezovanja na različnih področjih človeške ustvarjalnosti. Iskanje vezi med preteklostjo in sodobnostjo omogoča odkrivanje novih oblik za bodočnost.

Fotogalleria

Informazioni

Autore della collezione digitale

Ana Marija Miklavčič, Saša Ambrožič

Contatti

Saša Ambrožič

Password

RISBE, kmečko orodje, orodje, KUHINJSKI PRIPOMOČKI, čevljarstvo, MIZARSTVO, SEDLARSTVO, KOVAŠTVO

Data di pubblicazione

14.05.2020 09:13

Ultima modifica

14.05.2020 08:58

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam