skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Ustanovitev društva za Bežigradom

Sokolsko društvo Ljubljana III je bilo ustanovljeno kot tretje ljubljansko društvo, potem ko je prej že več desetletij v Ljubljani deloval Narodni dom. Narodni dom - takrat imenovan Južni Sokol - je bil ustanovljen leta 1864 kot prvo sokolsko društvo na slovensko govorečem ozemlju. Per saperne di più
Narodni dom je bil nekakšna matica sokolstva na slovenskem, potem pa so se pričela pojavljati še druga društva. Naslednje društvo v Ljubljani je nastalo na Taboru (leta 1907) in je dobilo ime Ljubljana I, za njim se je ustanovilo društvo Ljubljana II (Trnovo, 1908) in potem Ljubljana III  (Bežigrad, 1930). Vsa ta društva in druga, ki so delovala v okviru sokolske župe Ljubljana, so imela nalogo, da se vsako udeležujejo župnih izletov, ki so imeli velik manifestativni in propagandni pomen. V tistem času so v okolici  mesta že obstajala društva »okoliških« krajev: Ježica, Sp.Šiška, Št.Vid (Vižmarje), Moste, Zg.Šiška, Lj.Šmartno, Polje in Vič, ki pa še niso spadala pod Ljubljano.

O ustanovitvi Sokolskega društva Ljubljana III je bil prispevek v časopisu Jutro.

Prva leta po ustanovitvi so si člani društva pridobili sobo v Topniški vojašnici, kjer so se lahko zbirali in udejanjali predvsem lutkovne igrice in družabne prireditve ob različnih priložnostih in praznikih. Že kmalu je vodstvu društva uspelo pridobiti od mesta v uporabo precejšno – takrat še povsem prazno - parcelo na mestu sedanje stavbe Plava laguna. Zemljišče so ogradili in na njem uredili letno telovadišče. Tako so pričeli s telovadbo, vključevali pa so tudi prvine atletike. Člani so tekmovali v metanju diska in v teku. Društvo je kot prikaz in dokaz rednega dela vsako leto junija priredilo javni telovadni nastop na prostem. Istočasno je vodstvo že pripravilo načrte za izgradnjo doma.


Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

Bežigrad, Ljubljana, SOKOLSTVO, ŠPORTNA DRUŠTVA, USTANOVITEV

Data di pubblicazione

30.09.2010 12:01

Ultima modifica

25.07.2012 10:53

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam