skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Zeppelin nad Mariborom 12. julija 1931

Zagotovo najbolj veličastna "naprava", ki se je kadarkoli pojavila na mariborskem nebu, je bila 236,6 m dolga in takrat največja zračna ladja na svetu LZ 127 Graf Zeppelin. Na poti iz Fridrichshafna proti Dunaju je 12. julija 1931 cepelin preletel tudi Maribor.

"Že delj časa so še vrstile napovedi o poletu zračne ladje »Graf Zeppelin« nad Mariborom. Včeraj popoldne krog 15. je res majestetično priplul od zapada po toku Drave in je plaval preko Mariborskega otoka in Maribora v višini nekaj sto metrov, tako nizko, da se je razločno videl napis na zračni ladji. Naravno je bil prihod Zeppelina senzacija dneva in vse je hitelo iz stanovanj na ulice, da vidijo zračnega orjaka. Na Mariborskem otoku, kjer je bilo na tisoče kopalcev, pa so ga ti seveda navdušeno pozdravljali. Zračna ladja je krenila nad Mariborom v severno-vzhodno smer proti Radgoni," je prelet opisal Mariborski večernik Jutra.

Per saperne di più

Cepelin (izvirno nemško: Zeppelin) je bila vodljiva toga zračna ladja, katere glavna značilnost je bil s kovino prekrit trden kovinski okvir, sestavljen iz prečnih obročev in vzdolžnih nosilcev, ki so vsebovali številne posamezne plinske vrečke. Prvi cepelini so imeli dolge valjaste trupe s konusnimi konci in zapletene večravninske plavuti.

Izumitelj zračnih ladij je bil grof Ferdinand Adolf August Heinrich von Zeppelin, nemški izumitelj in izdelovalec zrakoplovov, rojen 8. julija 1838 v Konstanzi pri Bodenskem jezeru in umrl v Nemčiji  8. marca 1917. Zeppelin je bil ustanovitelj družbe Zeppelin Airship in izumitelj po njem imenovanega cepelina.

Prvi cepelin je poletel leta 1900 in se je imenoval LZ1. Od dveh zadnjih velikih zrakoplovov LZ 127 Graf Zeppelin in LZ 129 Hindenburg se je Hindenburg leta 1937 po potniškem poletu čez Atlantik tik pred pristankom v Lakehurstu (New Jersey) vnel in zagorel, pri tem je umrlo 35 potnikov.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Gabrijela Kolbič

Password

SVETOVNA ZGODOVINA, krajevna zgodovina, ZRAKOPLOVI, cepelini, Zeppelin, Maribor

Data di pubblicazione

28.09.2021 08:12

Ultima modifica

28.09.2021 08:12

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam