skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Matej Slekovec se je rodil 6. avgusta 1846 v Kunovi pri Negovi v kmečki družini. V Mariboru je obiskoval gimnazijo, nato pa bogoslovje in bil posvečen v mašnika leta 1871.

Per saperne di più

Še istega leta je nastopil službo kot kaplan v Središču ob Dravi, kjer je ostal do leta 1878, ko je bil premeščen v Cirkovce, leto kasneje pa k Sv. Marku niže Ptuj (Markovci).  Leta 1882 je zaradi nevarne bolezni stopil v začasen pokoj in čez zimo odšel v Gorico na zdravljenje. Spomladi leta 1883 si je toliko opomogel, da je lahko nastopil službo kaplana pri Sv. Lovrencu na Dravskem polju. Končno se je ustalil v Markovcih, kjer je deloval  kot župnik od leta 1887 do upokojitve leta 1903.
Že od mladosti je Slekovec večkrat hudo bolehal,  predvsem zaradi dejstva, da je v dijaških letih stradal, kar je za zmerom izpodkopalo njegovo zdravje. Umrl je 15. decembra 1903 v Ljubljani, kjer je tudi pokopan.

Najobširnejšo razpravo o Mateju Slekovcu je objavil Fran Kovačič v časopisu za Zgodovino in narodopisje leta 1904 pod naslovom V spomin Mateju Slekovcu.  Podatki o njem  so v elektronski obliki dostopni tudi v Slovenskem biografskem leksikonu

Znemenitemu rojaku so leta 2001 v Negovi postavili spominsko ploščo.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Mira Petrovič

Data di pubblicazione

30.11.2011 14:37

Ultima modifica

15.01.2019 12:57

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam