Slovenija ima bogato prehransko in kulinarično dediščino, ki se v vsej svoji pestrosti izraža s krajevnimi posebnostmi. Raznolikost jedi našega območja, umeščenega med Pohorje in Dravsko dolino na eni strani ter Slovenske gorice in Dravsko polje na drugi, nas je spodbudila, da smo se k Dnevom evropske kulturne dediščine, ki so leta 2021 potekali na temo “Dober tek!”, priključili tudi v Mariborski knjižnici. Organizirali smo dva dogodka, in sicer natečaj za najboljši stari kuharski recept ter pogovor – Domoznanske pomenke – o prehrambni kulturi in kulinarični dediščini v naših krajih.
Natečaj za najboljši stari oz. starejši recept se je začel 17. maja in bil s prvotnega 31. julija podaljšan na 15. avgust. Z naslovom Brez krompirja ni kosila nismo imeli v mislih zgolj krompirjevih jedi, ampak smo z njim želeli ponazoriti pomen tradicije v slovenski kulinariki, saj je krompir gotovo ena izmed najbolj priljubljenih in uporabljenih sestavin jedi na naših krožnikih. Na natečaj je prispelo več kot 50 receptov, bodisi samostojnih bodisi povezanih v jedilnike. Preizkusila jih je strokovna komisija v sestavi dr. Maja Godina Golija (predsednica), Nataša Konec (predstavnica Mariborske knjižnice) in Urška Šobak (glavna mojstrica pri pripravi jedi z natečaja) ter izbrala tri najboljše:
- nagrada: krompirjeva torta
- nagrada: štokano zelje
- nagrada: postržjača oz. postrganka