Recept za krompirjevo omako s hrenom je z nami delila gospa Mojca Polak. Nanjo jo vežejo spomini na njenega deda:
“Moj dedek Anton Polak (rojen na Kapeli, 1917) je po vojni svoj kruh služil s prevozom blaga iz Maribora v Beograd. Zaradi pogoste odsotnosti si je hrano, ki jo je použil med vožno (furo), najraje pripravil doma. Oboževani krompirjev zos je za to, da krompir ne bi postal trd, oplemenitil s svežim hrenom, ki je tej jedi dodal čisto poseben priokus. Moj oče ga kar ne more pozabiti in še danes predstavlja eno izmed njegovih najljubših jedi.”
Krompirjeva omaka s hrenom
Za 4 osebe:
4 kose krompirja
1 čebula
4 stroke česna
timijan
sol, poper
1 žlica maščobe
svež hren
Krompir olupimo in narežemo na kocke (2 x 2 cm). Na maščobi posteklenimo fino sesekljano čebulo in česen ter dodamo na kocke narezan krompir. Počasi pražimo, da se zelenjava in krompir rahlo obarvata. Nato začinimo, dodamo timijan in zalijemo z malo vode ali čiste juhe. Toliko, da je krompir samo pokrit, in kuhamo, da se krompir zmehča. Če je omaka preredka, lahko nekaj krompirja pretlačimo in z njim omako zgostimo. Pred serviranjem v omako nastrgamo svež hren in omako ponudimo kot samostojno jed ali prilogo h kuhani govedini.