Razvojna agencija Zgornje Gorenjske v sklopu projekta KUHAM DOMAče in Gornjesavski muzej Jesenice s projektom Naša kuhna sta združila moči ter v sodelovanju z jeseniškimi gostinci pripravila menije, ki se še danes znajdejo na domačih jeseniških mizah. Sedaj jih lahko poizkusite tudi v jeseniških gostilnah in restavracijah.
Ljudje od blizu in daleč so v železarstvu na Jesenicah stoletja videli priložnost za zaslužek. K množičnejšemu priseljevanju je v začetku 20. stoletja botrovala izgradnja Bohinjske železnice. Sposobni graditelji so prihajali predvsem s Primorske. Med obema vojnama so na Jesenice bežali pred fašističnim režimom, po drugi svetovni vojni pa so zaradi ugodne železniške povezave, predvsem iz bližnje Baške grape, dnevno prihajali na delo. Mnogi so tukaj tudi ostali, s seboj pa prinesli jedi svojih mam. Tako se je jota kmalu znašla tudi v ponudbi fabrških kantin in na mizah drugih Jeseničanov.