L’ospite della 81a serata degli incontri mensili intitolati “Isolani interessanti” è stato Ivica Evačić – Ivek.
Ivica Evačić – Ivek se je rodil 14. maja leta 1975 v Varaždinu in odrasel v družini, ki se je ukvarjala s kmetijstvom. Po mami in očetu je podedoval ljubezen do narave in kuhanja in spoznal tudi pomen zdrave domače kmečke hrane. Po končani osnovni šoli se je odločil za vpis v izolsko Srednjo gostinsko in turistično šolo in jo uspešno zaključil. Odlično se je naučil tudi slovenskega jezika. Med služenjem vojaškega roka je imel celo priložnost kuhati za pomembne osebe iz vojaškega in političnega okolja.
V času, ko je obiskoval srednjo šolo, je vzljubil Izolo, morje, sonce, istrsko pokrajino in njene ljudi. Odločil se je, da Izola postane njegov dom. V hotelu Marina se je najprej zaposlil kot kuhar. Leta 2003 je prevzel vodenje hotela, a se kljub temu vsak dan po dvanajsti uri preseli v kuhinjo med lonce, ponve, štedilnike, pečice in hladilnike, vihti kuhalnico in poskuša jedi. Rad pripravlja svežo domačo hrano in recepte prilagaja letnim časom. Hrane ne pogreva in ji nikoli ne dodaja ojačevalcev okusa. Jedi rahlo zabeli z oljčnim oljem in doda nekaj domačih zeliščnih začimb. »Temu se reče živa kulinarika«, pove.
Da bi gostom zagotovil najboljše, kar dajeta zemlja in morje, sodeluje z lokalnimi kmeti in ribiči v zaledju Izole, v Istri, na Kvarnerju in drugod. Imena vseh pridelovalcev so vsakokrat zapisana na tabli pred vhodom v restavracijo.
Med specialitetami, ki jih ponuja restavracija Marina, so kvarnerski škampi, škampova strnjenka, s koromačem ali bezgovim cvetom začinjen brodet, v zelenjavi marinirana orada, jadranski lignji in hobotnica, bakala, brancin v paradižnikovi omaki, sardele, ovčice, morski listi, salpe, osliči, ciplji, ostrige z limono, sipina solata, morske školjke dondole, jakobove pokrovače in mušole, kozice, ribiška juha, testenine z morskimi sadeži, sipin golaž, fuži s čemažem, krompirjeve kroglice s suhimi paradižniki, blitva s krompirjem, ravioli s sirom in črnimi tartufi, gobe, fritaje, gratinirana polenta, divji šparglji, špargljeva ali špinačna krema, špargljeva juha z bljuščem. Postrežejo tudi z domačim kruhom. Za sladico je lahko špargljev tiramisu z jagodami, prelit z medeno omako, vanilijev sladoled, lešnikova krema, čokoladni tartuf, piškotni drobljenec in druge dobrote, za askete pa limonov sorbet. Na koncu pa gostom v kozarce natočijo še domača istrska vina, malvazijo ali refošk. Na mizi se znajdejo tudi štajerska, briška, kraška, hrvaška, italijanska ali francoska vina, borovničevo žganje ali pelinkovec.
Ivek pazi, da je na krožniku čim manj sestavin in da so jedi lepo aranžirane. Tako hrana ni le okusna za brbončice in želodec, ampak tudi prijetna paša za oči. O pripravljeni hrani se s svojimi gosti rad tudi pogovarja, odgovarja na njihova vprašanja ali jim zaupa recept.
Po njegovi zaslugi je Marina iz običajne penzionske restavracije postala odlična restavracija, kamor se gostje vedno znova radi vračajo in jo priporočajo znancem, prijateljem, sorodnikom in poslovnim partnerjem doma in v tujini. Zgovorni Ivica Evačić Ivek pa je nadvse hvaležen tudi vsem prebivalcem Izole, ki so v njegovi kuhinji prepoznali odličnost in kvaliteto. Vse to je nadarjeni kuharski mojster zmogel zaradi svoje vztrajnosti, poguma, prizadevnosti in trdega dela, vizije in seveda skupine dobrih sodelavcev. Poudaril je, da si kot vodja najbolj prizadeva za dobre medsebojne odnose v kolektivu.
Simpatičen gost je ob koncu zanimivega in razgibanega pogovora, ki ga je spretno vodila Nataša Benčič, vse obiskovalce povabil, naj poskusijo nekaj specialitet, ki jih je pripravil prav za ta večer.
Pogovor povzela in jedilne liste pregledala Špela Pahor.