Pred uvedbo fabrških kantin so za prehrano delavcev skrbele gospodinje – tako za može kot koštarje, samske delavce. Med vojnama in po drugi svetovni vojni so bili jedilniki precej skromnejši kot spodaj našteti. A postopno dvigovanje standarda delavcev se je odražalo predvsem v kvalitetnejši in izdatnejši prehrani. Predstavljene so jedi, ki se še danes znajdejo na mizah jeseniških družin.
Jedilnik
1. Meso iz župe, govnač, jabuka v šlafroku
2. Ajmoht z žganci ali vaseršpoclni, snežene kepe ali štrudl
3. Fržolova župa, omlete z marmelado
4. Ciganski golaž, buhtelj ali ta zmeden fancovt
5. Prežganka, polpete iz mesa iz župe, hrenov zos, krompirjeva solata (s kumaro)
6. Zelenjavna župa, češplovi knedlni, kompot
7. Ješprenj s suhim mesom, šmorn z marmelado
8. Suha rebra ali suh vratnik, endivija s krompirjem ali druga sezonska solata, šado
9. Jesihflajš z jajcem, črn kruh, pečena jabolka
10. Mešta, kisla repa
11. Pire krompir in fržov ali fržolova pešta, čežana