skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Kapucinski toti/Toti Stari pisker

8. maja 2021 mineva 80 let od izida prve številke ilegalnega humorističnega lista Kapucinski toti, ki so ga od maja do junija 1941 na skrivaj izdajali slovenski zaporniki v kapucinskem samostanu v Celju.
Kasneje mu je sledil še ilegalni list Toti Stari pisker, ki so ga po vzoru Kapucinskega totega izdajali zaporniki v Starem piskru. Z izdajanjem ilegalnega humorističnega lista so želeli izdajatelji dvigniti moralo zapornikov in z zdravim smislom za humor ohraniti duševno zdravje svojih sotrpinov.
 
V ponedeljek, 10. maja 2021, ob 17.30 bosta z nami na FB strani in Youtube kanalu Osrednje knjižnice Celje odlična predavatelja: dr. Tone Kregar, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, ki bo osvetlil zgodovinske razmere pred okupacijo Celja, ter dr. Alenka Hren Medved, vodja Domoznanskega oddelka v Osrednji knjižnici Celje, ki bo spregovorila o obeh ilegalnih glasilih.
 
Predavanje spremlja tudi panojska razstava dr. Alenke Hren Medved z enakim naslovom, ki si jo lahko ogledate na zelenici ob Kavarni Miško Knjižko od 10. maja naprej.
 
Projekt je nastal ob sodelovanju Osrednje knjižnice Celje in Muzeja novejše zgodovine Celje.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Titolo

Kapucinski toti/Toti Stari pisker

Data di evento

10. maj 2021 ob 17.30

Posizione

Muzejski trg 1 a, 3000 Celje

Data di pubblicazione

06.05.2021 16:44

Ultima modifica

07.05.2021 14:42

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam