skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Cerkev sv. Roka na Bregu pri Ptuju

Na epidemijo kuge v Ptuju in okolici v letih 1645–1646 spominja cerkvica sv. Roka na Bregu pri Ptuju. V času, ko je strašna morilka neizprosno pobirala krvni davek, so se na smrt prestrašeni ljudje po zaščito zatekli k sv. Roku. Obljubili so, da mu bodo postavili cerkvico, če kuga preneha. Hajdinski župnik Janez Rajavec je v mestu in po bližnjih vaseh začel pobirati darove in kljub revščini kmalu zbral toliko, da je na hribčku blizu mesta lahko začel graditi cerkev. Leta 1646 je kuga mesto resnično zapustila. V sve ...

Preberi več

Na epidemijo kuge v Ptuju in okolici v letih 1645–1646 spominja cerkvica sv. Roka na Bregu pri Ptuju. V času, ko je strašna morilka neizprosno pobirala krvni davek, so se na smrt prestrašeni ljudje po zaščito zatekli k sv. Roku. Obljubili so, da mu bodo postavili cerkvico, če kuga preneha. Hajdinski župnik Janez Rajavec je v mestu in po bližnjih vaseh začel pobirati darove in kljub revščini kmalu zbral toliko, da je na hribčku blizu mesta lahko začel graditi cerkev. Leta 1646 je kuga mesto resnično zapustila. V svetišču, katerega gradnja je bila končana leta 1650, se je nato več kot 100 let odvijala služba božja. Leta 1780 je dal Jožef II. cerkev spremeniti v vojaško skladišče. Ob tej priložnosti je neki vojak na steno zapisal naslednje besede: "Sv. Rok, v čigar češčenje je bila postavljena nekoč ta cerkvica, odpusti nam kristjanom, ki onečaščujemo tvoje svetišče." Leta 1818 so okoličani cerkvico odkupili od vlade in jo dali ponovno blagosloviti. Tako še danes spominja na nekdanje čase trpljenja in bridkosti. 

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Melita Zmazek

Avtorji

Zmazek, Melita

Čas

1646

Čas nastanka fotografije

2021

Ključne besede

Ptuj, INFEKCIJSKE BOLEZNI, KUGA, ZGODOVINA

Odnos

Je del fotodokumentacije Knjižnice Ivana Potrča Ptuj

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Kuga na Štajerskem in Ptuju v letih 1678–1683

Datum digitalizacije

18.03.2021 12:07

Datum objave

29.03.2021 12:49

Zadnja sprememba

12.04.2021 15:32

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam