skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Industrializacija Kranja in njene posledice

Raziskovalno nalogo so izdelali dijaki 2. letnika Gimnazije Kranj v okviru evropskega projekta Zgodovinski spomin. Skupaj z mentorji, profesorico Patricijo Veldin, kustosi Gorenjskega muzeja in Zgodovinskega arhiva, so raziskali obdobje po koncu 1. svetovne vojne, ko se je v Kranju pričel razvoj tekstilne industrije. S pomočjo nemškega, češkega in poljskega kapitala je Kranj postal močno industrijsko središče, kar je popešilo tudi urbanizacijo mesta, priseljevanje prebivalcev, deagrarizacijo podeželja, nastanek delavskega razreda, razvoj šolstva, zdravstvene ...

Preberi več

Raziskovalno nalogo so izdelali dijaki 2. letnika Gimnazije Kranj v okviru evropskega projekta Zgodovinski spomin. Skupaj z mentorji, profesorico Patricijo Veldin, kustosi Gorenjskega muzeja in Zgodovinskega arhiva, so raziskali obdobje po koncu 1. svetovne vojne, ko se je v Kranju pričel razvoj tekstilne industrije. S pomočjo nemškega, češkega in poljskega kapitala je Kranj postal močno industrijsko središče, kar je popešilo tudi urbanizacijo mesta, priseljevanje prebivalcev, deagrarizacijo podeželja, nastanek delavskega razreda, razvoj šolstva, zdravstvene oskrbe, športne in kulturne dejavnosti.
V šestdesetih letih so pričeli uvažati delavce iz  drugih republik nekdanje Jugoslavije, zagon so dobile nove industijske panoge, npr. elektro industrija. Brezposelnost je bila minimalna.
Tekstilna industrija je v Kranju pričela propadati zaradi vpliva cenenih izdelkov z Vzhoda v 90. letih 20. stoletja, v novejšem času je nastalo veliko nakupovalnih središč.

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Sergej Bohinc, Maks Božič, Samo Purič

Založniki

Gimnazija Kranj

Avtorji

Bohinc, Sergej
Božič, Maks
Purič, Samo

Čas

20. stoletje

Ključne besede

GEOGRAFIJA, Gorenjska, INDUSTRIALIZACIJA, Kranj, SOCIOLOGIJA, TEKSTILNA INDUSTRIJA, ZGODOVINA

Jeziki

Slovenski

Lokacija

Kranj

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Industrijska zgodovina Kranja

Datum digitalizacije

25.09.2012 10:57

Datum objave

25.09.2012 10:57

Zadnja sprememba

23.09.2013 21:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam