skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kapela sv. Frančiška Ksaverija na Ptujski Gori

Od maja do julija 1682 je na Ptujski Gori in v njeni okolici zaradi kuge umrlo več kot tristo ljudi. Slekovec poroča, da je bolezen na Goro prišla s Haložani, ki so iskali tolažbo pri ptujskogorski Materi božji, ali pa sta jo iz okuženih krajev prinesla Adam Winkler in Lovro Jezeršek, ki sta tam kupovala volno. Iz Gore se je kuga hitro razširila po bližnjih vaseh. Kužni komisar je dal vse okužene hiše zapreti in zaznamovati z belim križem. Če je kdo v hiši umrl, so ga domači ponoči pokopali za hišo. Kjer je črna smrt ...

Preberi več

Od maja do julija 1682 je na Ptujski Gori in v njeni okolici zaradi kuge umrlo več kot tristo ljudi. Slekovec poroča, da je bolezen na Goro prišla s Haložani, ki so iskali tolažbo pri ptujskogorski Materi božji, ali pa sta jo iz okuženih krajev prinesla Adam Winkler in Lovro Jezeršek, ki sta tam kupovala volno. Iz Gore se je kuga hitro razširila po bližnjih vaseh. Kužni komisar je dal vse okužene hiše zapreti in zaznamovati z belim križem. Če je kdo v hiši umrl, so ga domači ponoči pokopali za hišo. Kjer je črna smrt pobrala že vse domače, so pogrebci mrliče prepeljali na poseben kraj in jih zagrebli v skupno grobišče.

V hudi stiski se je tedanji vikar Jurij Žnideršič s farani zatekel po zaščito k sv. Frančišku Ksaveriju, ki je takrat slovel kot posebno uspešen kužni zavetnik. Ko je kmalu zatem kuga prenehala, so verniki svetniku v zahvalo na južni strani ptujskogorske romarske cerkve prizidali kapelo in vanjo postavili oltar, delo mariborskega kiparja Franca Krištofa Reissa (1690).

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Melita Zmazek

Avtorji

Zmazek, Melita

Čas

1682

Čas nastanka fotografije

2021

Ključne besede

INFEKCIJSKE BOLEZNI, KUGA, ZGODOVINA, KULTURNI SPOMENIKI, CERKVE

Odnos

Je del fotodokumentacije Knjižnice Ivana Potrča Ptuj

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Kuga na Štajerskem in Ptuju v letih 1678–1683

Datum digitalizacije

23.03.2021 06:59

Datum objave

29.03.2021 12:49

Zadnja sprememba

13.04.2021 08:27

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam