skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Prvi zanesljivo dokumentiran opis epidemije kuge izvira iz 6. stoletja. Gre za Justinijanovo kugo, ki je v letih 541–542, v času cesarja Justinjana I., prizadela Bizantinsko cesarstvo, vključno z njegovo prestolnico Konstantinoplom. Bolezen je po trgovskih in vojaških poteh prišla iz Azije in se razširila na ves tedaj znani svet: centralno in južno Azijo, severno Afriko, arabski polotok in Evropo – zajela je tudi Dalmacijo (Zadar) in obiskala celo britansko otočje. V valovih je vztrajala več desetletij in umorila več de ...

Preberi več

Prvi zanesljivo dokumentiran opis epidemije kuge izvira iz 6. stoletja. Gre za Justinijanovo kugo, ki je v letih 541–542, v času cesarja Justinjana I., prizadela Bizantinsko cesarstvo, vključno z njegovo prestolnico Konstantinoplom. Bolezen je po trgovskih in vojaških poteh prišla iz Azije in se razširila na ves tedaj znani svet: centralno in južno Azijo, severno Afriko, arabski polotok in Evropo – zajela je tudi Dalmacijo (Zadar) in obiskala celo britansko otočje. V valovih je vztrajala več desetletij in umorila več deset milijonov ljudi (25 odstotkov celotne populacije). Po poročanju bizantinskega zgodovinarja Prokopija naj bi na vrhuncu epidemije povzročila od 5.000 do 10.000 smrti dnevno. Divjanje Justinijanove kuge (šlo naj bi za bubonsko kugo) je imelo dolgoročne geopolitične posledice. Oslabljenost Bizantinskega cesarstva so izkoristili Arabci, nova vzpenjajoča sila, ki je v 7. stoletju zasedla skoraj ves južni del Sredozemlja.

Na sliki: Konstantinopel (danes Carigrad), največje in najbogatejše mesto v Evropi v srednjem veku. Avtor bakroreza je Lucas Schnitzer (1600–1671), nemški risar, slikar in bakrorezec. V letih 1633–1671 je deloval v Nürnbergu.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Status avtorskih pravic

dela v javni domeni

Avtorske pravice

Avtorske pravice so potekle.

Vir

Iconotheca Valvasoriana (Ljubljana, Fundacija Janez Vajkard Valvasor pri SAZU; Zagreb, Zagrebška nadškofija, Bibliotheca Metropolitana, 2008), zv. VII, sl. 89.

Avtorji

Schnitzer, Lucas (1600–1671)

Čas

1633–1671

Ključne besede

INFEKCIJSKE BOLEZNI, KUGA, ZGODOVINA, MESTA, BAKROREZI

Jeziki

Nemški, Latinski

Odnos

Je del zbirke raritet Knjižnice Ivana Potrča Ptuj

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Kuge, lakote in vojske reši nas, o Gospod!

Datum digitalizacije

10.03.2021 10:24

Datum objave

29.03.2021 12:49

Zadnja sprememba

29.03.2021 09:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam