skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Glodavci imajo pomembno vlogo pri širjenju nalezljivih bolezni, ena najnevarnejših je kuga. Bakterijo, ki povzroča to bolezen, so iz okuženih podgan na človeka prenesle bolhe. Na sliki: Podoba podgane iz knjige zelišč Adama Lonicerusa (1582), nemškega zdravnika in naravoslovca. Knjiga zraven opisov rastlin in njihove uporabe z medicinsko-farmacevtskega vidika, prinaša tudi poglavja o nekaterih živali ter poglavja iz rudarstva in zlatarstva. V skladu s tedanjo miselnostjo daje avtor tudi nekaj nasvetov glede uporabe živals ...

Preberi več

Glodavci imajo pomembno vlogo pri širjenju nalezljivih bolezni, ena najnevarnejših je kuga. Bakterijo, ki povzroča to bolezen, so iz okuženih podgan na človeka prenesle bolhe.

Na sliki: Podoba podgane iz knjige zelišč Adama Lonicerusa (1582), nemškega zdravnika in naravoslovca. Knjiga zraven opisov rastlin in njihove uporabe z medicinsko-farmacevtskega vidika, prinaša tudi poglavja o nekaterih živali ter poglavja iz rudarstva in zlatarstva. V skladu s tedanjo miselnostjo daje avtor tudi nekaj nasvetov glede uporabe živalskih odpadkov v zdravstvene namene. Pri poglavju o podganah je zapisano, da naj bi podganji iztrebki, pomešani s kisom in rožmarinom, pomagali pri izpadanju las in zdravljenju kamnov.

 

 

Slika

Informacije

Status avtorskih pravic

dela v javni domeni

Avtorske pravice

Avtorske pravice so potekle.

Vir

Adam Lonicerus: Kreuterbuch, künstliche Conterfeytunge der Bäume, Stauden, Hecken, Kreuter, Getreyde, Gewürtze (Franfurt, 1582)

Avtorji

Lonicerus, Adam (1528–1586)

Čas

1582

Ključne besede

INFEKCIJSKE BOLEZNI, KUGA, ZGODOVINA

Jeziki

Nemški

Odnos

Je del zbirke starih tiskov Knjižnice Ivana Potrča Ptuj

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Kuge, lakote in vojske reši nas, o Gospod!

Datum digitalizacije

05.03.2021 11:57

Datum objave

29.03.2021 12:49

Zadnja sprememba

11.03.2021 11:17

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam