skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

1. maja 1816 se je v Ivanovcih rodil Aleksander Terplan, madžarski slovenski evangeličanski pastor in pisatelj

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
1. maja 1816 se je v Ivanovcih rodil Aleksander Terplan, madžarski slovenski evangeličanski pastor in pisatelj. Umrl je 18. marca 1858 v Puconcih.

Osnovno šolo je v letih 1823 – 1825 obiskoval v Domanjševcih, v letih 1826 – 1828 pa jo je nadaljeval v kraju Szentgyörgyvölgy na Madžarskem. Srednjo in višjo šolo je med leti 1828 -1837 obiskoval v Kőszegu in na evangeličanskem liceju v Šopronu, zatem pa eno leto študiral na evangeličanskem teološkem inštitutu na Dunaju. Kaplansko službo je nastopil leta 1838 v Puconcih, kjer je ostal tri leta, nakar se je umaknil v Kolto na Madžarskem, saj je bil po smrti tedanjega duhovnika Franca Xaverja Berkeja zaradi spletk odpuščen. Na željo vernikov se je leta 1842 vrnil v Puconce, kjer je bil leta 1844 izvoljen za rednega duhovnika puconske cerkvene občine. V tej službi je ostal do smrti. V času svojega službovanja je izboljšal gospodarsko stanje cerkvene občine, v letih 1855 – 1856 pa tudi povečal in obnovil cerkev.

Preberi več

Terplan se je odlikoval tudi na literarnem področju, pri čemer se je oziral na vernike, ki so potrebovali bogoslužne in šolske veroučne knjige v materinem jeziku. S priredbami in slovenjenjem potrebnega čtiva je tako skrbel za slovensko knjigo v času, ko si je vodilna družbena in politična plast v Železni županiji prizadevala madžarščino čimprej razširiti med nemadžarsko govoreče prebivalstvo. Pisal pa je tudi pridige, molitve in nagrobne govore v prekmurskem (slovenskem) jeziku, in sicer za tiste duhovnike, ki so slovensko besedo slabo obvladali, a so jo rabili pri svojem poklicu.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/terplan-aleksander-sandor/
Avtor gesla: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

Fotogalerija

Informacije

Naziv

1. maja 1816 se je v Ivanovcih rodil Aleksander Terplan, madžarski slovenski evangeličanski pastor in pisatelj

Čas dogodka

1. maj 1816

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

01.05.2021 00:00

Zadnja sprememba

18.03.2021 09:51

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam