skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

25. aprila 1920 se je v Litiji rodil Milan Borišek, slovenski jadralni pilot in učitelj letenja

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
25. aprila 1920 se je v Litiji rodil Milan Borišek, slovenski jadralni pilot in učitelj letenja. Umrl je v letalski nesreči  24. avgusta 1950 v Vršcu v Srbiji.

Jadralni pilot in učitelj letenja, delal v letalski zvezi Jugoslavije. Njegov največji uspeh je bilo 3. mesto na 1. svetovnem prvenstvu v jadralnem letenju leta 1950 v Örebru na Švedskem.

Oče Jože in mama Marija sta se preselila iz vasi Tepe pod Polšnikom. Poleg Milana sta imela še tri otroke: Jožeta, Božo in Ljubo. Družina je bila za takratne razmere premožna. Ukvarjali so se z gostinstvom in prodajo mesa.

Milan Borišek je imel v prvih letih življenja hude težave zaradi prirojene telesne napake. S trdo voljo in vztrajno telovadbo se je razvil v dobrega telovadca. Že v osnovni šoli je bral knjige o letalstvu in iskal časopise in revije s tega področja. Začel se je aktivno ukvarjati z modelarstvom. Kasneje je sodeloval pri prvih poizkusih jadralnega letenja v Litiji.
 
 
Preberi več
Letalstvo je bilo v njegovem življenju največje veselje in ljubezen. V Litiji je ugotovil, da s pionirskimi leti ne bo osvojil vsega. Zato se je leta 1939 prijavil na tečaj jadralnega letenja na Bloški planoti. Prvič je sedel v letalo 24. julija 1939. V letalski zvezi Jugoslavije je delal kot učitelj, komandir oddelka, šef pouka in sodelavec v Biroju za napredek letalskega jadranja pri Zveznem letalskem jadralnem centru. Pri vsem tem delu je dosegel največje uspehe. Sodelavci in učenci so ga imeli radi in ga spoštovali.
 
Usoda mu je naklonila kratko življenjsko pot. Padel je v Vršcu. Letalu se je prelomil zadnji del trupa. Strmoglavilo je in pokopalo Milana Boriška pod seboj.  Pokopan je na litijskem pokopališču.
 
 

Fotogalerija

Informacije

Naziv

25. aprila 1920 se je v Litiji rodil Milan Borišek, slovenski jadralni pilot in učitelj letenja

Čas dogodka

25. april 1920

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

25.04.2021 00:00

Zadnja sprememba

27.04.2020 04:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam