skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

28. aprila 1860 se je v Rihemberku rodil Jožef Fabijan, duhovnik, vzgojitelj in podpornik pisatelja I. Preglja

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
28. aprila 1860 se je v Rihemberku rodil Jožef Fabijan, duhovnik, vzgojitelj in podpornik pisatelja I. Preglja. Umrl je 1. februarja 1916 v Podmelcu.

Oče Jožef, kmet, mati Ivana Kodrič iz zaselka Kodrovi. Po osn. š. v Rihemberku je kot gojenec deškega semenišča Andreanuma obiskoval v Gor. drž. gimn. (1873–81) in bogoslovje (1881–85). Bil je sošolec sorojaka Josipa Pavlice. V mašnika je bil posv. 2. nov. 1884, na začetku IV. leta bogosl. Služboval je najprej kot kpl. v Ročinju (1885–87) in zatem v Mostu na Soči (Sv. Lucija) od 1887 do 1893. Od tu je šel za žpk v Čepovan (25. 4.–21. 11. 1893) in se čez sedem mesecev ponovno vrnil v Sv. Lucijo, kjer je nato župnikoval do smrti (1893–1916). Po vstopu It. v vojno je F. vztrajal v svoji župniji, dasi so vas večkrat It. obstreljevali: 11. febr. 1916 ga je it. granata, ki je razrušila župnišče, smrtno ranila; nezavestnega so prepeljali v vojno bolnišnico v Klavže (Podmelec), kjer je istega dne izdihnil in bil tam pokopan. Kot dušni pastir se je trudil tudi za kulturni in gospodarski napredek; tako je v Mostu na Soči ustanovil izobraževalno društvo »Soča« ter Kmečko hranilnico in posojilnico (1908), katero je vodil do smrti. V zgodovini slov. slovstva je F. tesno povezan s pisateljem I. Pregljem, kateremu je bil mentor in mecen, še ko je bil kpl. v Sv. Luciji, je spoznal nadarjenost učenčka Preglja. Ko sta Preglju starša umrla, je babica Ana poslala siroto k žpk F-iju v Čepovan, ki mu je bil odslej, zlasti še ko se je vrnil v Sv. Lucijo za žpk, krušni in duhovni oče. F. je poslal varovanca študirat v Gor., ga denarno vzdrževal v Alojzijevišču in malem semen., opravičeval njegovo lenobo in neuspehe (dosegel od ordinariata ponovni sprejem petošolca Preglja, ki bi moral sicer iz zavoda, ker ni bil izdelal razreda). Ko je Pregelj 1903 izstopil iz bogoslovja, je F. na zunaj nekako pretrgal stike z njim, na tihem pa ga je še nadalje podpiral, ga gmotno vzdrževal na Dunaju in ga kasneje skupno z Janezom Ev. Krekom vpeljal v krog sodelavcev MD. Tako je omogočil, da je Pregelj postal eden vodilnih slov. pisateljev kat. svetovnega nazora. Pregelj je s svoje strani ohranil vse življenje na F-a hvaležen spomin. Večkrat ga je omenjal v svojih spisih, npr. v Mengorah, Baladi, Za zarjo ter vsekdar poveličeval v svojih delih kat. duhovnike. V nekaterih izrazitejših duhovniških likih (Plebanus Joannes, Magister Anton, moščeniški vikar fra Jože Glavinić) je upodobil značilne poteze F-jeve duhovniške osebnosti: njegovo strogost in hkratno dobrotnost, izobrazbo in duhovno vnemo, razdajanje v pomoč potrebnim.

Vir: https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1008470/

Fotogalerija

Informacije

Naziv

28. aprila 1860 se je v Rihemberku rodil Jožef Fabijan, duhovnik, vzgojitelj in podpornik pisatelja I. Preglja

Čas dogodka

28. april 1860

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

28.04.2021 00:00

Zadnja sprememba

12.12.2020 11:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam