skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

29. marca 1937 je v Mariboru umrl Ljudevit Pivko, učitelj in politik

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
29. marca 1937 je v Mariboru umrl  Ljudevit Pivko, učitelj in politik. Rodil se je 17. avgusta 1880 Novi vasi pri Markovcih. 

Maturiral je na gimnaziji v Mariboru. Glavni predmet njegovega študija na univerzah v Pragi, Krakovu, na Dunaju in v Frankfurtu je bila slavistika, vendar je vzporedno študiral tudi germanistiko. Po diplomi je bil najprej leta 1906 profesor na klasični gimnaziji v Mariboru, za tem pa na učiteljišču. Glede pisanja je imel velike načrte, vendar mu jih je prezgodnja smrt preprečila.
Leta 1906 se je poročil s Čehinjo Ljudmilo Mužikovo, hčerjo ravnatelja hranilnice v Kostelcu nad Črnimi lesi, nekaj kilometrov vzhodno od Prage. Istega leta se je pridružil soustanoviteljem Sokolskega društva v Mariboru. Zavedni Čeh Emanuel Ilich je to telovadno dejavnost in sokolsko miselnost prinesel v Maribor, Pivko pa se je z njo seznanil že med študijem v Pragi. Postal je odličen telovadec, v povezavi s sokolstvom pa ga je najbolj gnala sokolska narodnoobrambna ideja, ki ji je podredil svoj odnos do telovadbe. Svoje narodnozavedno delo je sicer pričel že pri Ljudski knjižnici, ki je nastala v okviru Slovanske čitalnice, najbolj pa seveda pri Sokolih, kjer je postal član vaditeljskega zbora. V predvojnih letih je bil tudi politično aktiven, v glavnem pa se je posvečal pedagoški dejavnosti. Septembra 1917 se je kot prvi slovenski častnik uprl avstrijski oblasti. O tem podvigu je dr. Ljudevit Pivko sam napisal knjižico Proti Avstriji s podnaslovom Slike iz borbe Jugoslovanov na italijanski fronti proti Avstriji, ki je izšla v Mariboru 28. oktobra 1923. Leta 1922 je bil med soustanovitelji in do leta 1930 predsednik mariborske Jugoslovansko-čehoslovaške lige. V tem obdobju je bil tudi ploden pisec.

Pivko je bil še predsednik Slovenske šolske matice (v letih 1920–1926), odbornik Zveze kulturnih društev, član vodstva mariborske Posojilnice Narodnega doma (med leti 1923–1931), tajnik Narodnega sveta za Štajersko; deloval pa je tudi v mariborskem Zgodovinskem društvu. Leta 1930 je bil imenovan v novonastali svet Dravske banovine kot eden izmed treh zastopnikov mesta Maribor. Tam pa ni ostal dolgo, saj je že naslednje leto zapustil svet, ker je dobil poslanski mandat.

Preberi več

Umrl je v Mariboru 29. marca 1937, ko je bil star komaj 57 let. Po njem je imenovana Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka na Ptuju, ki je namenjena usposabljanju otrok in mladostnikov, motenih v telesnem in duševnem razvoju.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/pivko-ljudevit/?fbclid=IwAR31QUpqrb_YdEHQsT5-m7IAMcPgNapOcQ_-YwvhEwZgAKN2dj0hkOWUVSw

Avtorica gesla: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

Priporočamo tudi: Dr. Ljudevit Pivko (1880–1937)

Fotogalerija

Informacije

Naziv

29. marca 1937 je v Mariboru umrl Ljudevit Pivko, učitelj in politik

Čas dogodka

29. marec 1937

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

29.03.2021 05:47

Zadnja sprememba

29.03.2021 05:47

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam