skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

31. maja 1764 je v Ljubljani umrl Franc Jelovšek, slovenski slikar

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
31. maja 1764 je v Ljubljani umrl Franc Jelovšek, slovenski slikar. Rodil se je 4. oktobra 1700 v Mengšu. 

Slikar sam se je dosledno podpisoval Illouscheg (Ilovšek), drugi so o njem pisali po bolj znanem priimku Jellouschegg, Jelovšek. O Jelovškovi učni dobi je bolj malo znanega, a njegova dela izpričujejo, da je imel dobro šolo; ker mu je bil slikar Janez Mihael Reinwaldt (Mihael Reinbalt) priča pri poroki, ni izključeno, da se je Ilovšek pri njem učil. Ko je v letih 1721–1723 bival Giulio Quaglio drugič v Ljubljani je s svojimi tedaj izvršenimi freskami v kapelah stolne cerkve in semeniške knjižnice močno vplival na Ilovška. Odtod tolika sorodnost med Quaglievimi in Jelovškovimi freskami, da so se freske v cerkvi sv. Petra v Ljubljani nad 150 let pomotoma pripisovale Quagliu.

Preberi več

Jelovšek je bil izrazit freskant, njegovih oljnih slik je malo. Vzornik mu je Giulio Quaglio, kakor najbolje dokazujejo freske v cerkvi sv. Petra v Ljubljani in spada med naše najboljše slikarje. Naslikal je tudi svoj avtoportret na balustradi kora župnijske cerkve na Sladki gori.

Izdeloval je freske, oltarne slike in portrete. Ohranjenih je več njegovih cerkvenih fresk, manj cerkvenih slik in najmanj posvetnih slik. Njegovo glavno delo so freske z iluzionistično vsebino, vidimo jih na svodu in v kupoli cerkve sv. Petra v Ljubljani, ter na oltarni sliki sveta družina. Njegova dela so v cerkvah v Kamniku, v Grobljah pri Domžalah, v kapelah na gradu Tuštanj in gradu Kodeljevo, na Sladki gori, v Celju, Nevljah, Nazarjih, Komendi, Kostanjevici, Lescah, Vodicah, Vipavi in Samoboru na Hrvaškem ter drugod.

Posvetnih slik je izdelal bolj malo, pa še od teh je veliko uničenih, vendar je ohranjenih nekaj portretov in zanimivih fresk v gradu Jable pri Trzinu. Nekaj posnetkov ohranjenih fresk na gradu Jable sledi.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Franc_Jelov%C5%A1ek

Priporočamo tudi: 
https://www.ng-slo.si/si/stalna-zbirka/1700-1800/franc-jelovsek?tab=collections&authorId=627

https://barok.weebly.com/franc-jelovscaronek.html

https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi243515/

Fotogalerija

Informacije

Naziv

31. maja 1764 je v Ljubljani umrl Franc Jelovšek, slovenski slikar

Čas dogodka

31. maj 1764

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

31.05.2020 00:00

Zadnja sprememba

30.05.2020 19:36

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam