skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

5. april 2021 - velikonočni ponedeljek

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
5. april 2021 - velikonočni ponedeljek

Dan po veliki noči, na velikonočni ponedeljek, se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Po običaju verniki ta dan obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob prazniku Jezusovega vstajenja. Velikonočni ponedeljek je sicer podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan.

Kristjani verujejo v Jezusovo vstajenje, ki se ga spominjajo na veliko noč, tudi zaradi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal in jim z znamenji dokazal svojo istovetnost. Med njimi sta tudi dva učenca, ki sta ga na poti v Emavs prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila tudi drugim, kar opisuje Sveto pismo.
Preberi več

Po ljudskem običaju je ta dan namenjen obiskom. V več slovenskih krajih je navada, da na ta dan v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo tudi posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov. Ponekod pirhe tudi skrivajo in iščejo.

Vir: https://siol.net/novice/slovenija/velikonocni-ponedeljek-po-ljudskem-obicaju-namenjen-obiskom-495801

Fotogalerija

Informacije

Naziv

5. april 2021 - velikonočni ponedeljek

Čas dogodka

5. april 2021

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

05.04.2021 00:00

Zadnja sprememba

02.04.2021 04:28

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam