skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Čudežnih deset let Križnikovega pravljičnega festivala

Letošnji festival bo potekal konec avgusta in v začetku septembra, častni pokrovitelj pa je predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, kar je še posebno priznanje našemu festivalu. Se vidimo v Motniku!

 

Preberi več

Deset Križnikovih pravljičnih festivalov v skupni organizaciji Motnika in Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik je oživilo ter ovrednotilo delo Gašperja Križnika, ki se je rodil in umrl v Motniku (1848 - 1904). V domačem okolju in daljni okolici je zbiral in zapisoval folklorno gradivo od pesmi, pravljic, pripovedk do običajev, pregovorov … Svoje zapise je objavljal v tedanjih časopisih in knjigi, gradivo je posredoval tudi Jugoslovanski akademiji znanosti in umetnosti, Ruski akademiji znanosti in umetnosti ter Karlu Štreklju. Motničani so si že prej prizadevali, da Gašper Križnik ne bi bil pozabljen, zato so mu postavili doprsni kip. Leta 2004 je v Motniku v sodelovanju z Inštitutom za narodopisje na SAZU-ju in Občino Kamnik potekalo interdisciplinarno znanstveno posvetovanje Gašper Križnik in njegov čas. Že tistega leta se je začelo plodovito sodelovanje, saj je knjižnica prispevala natančno in celotno bibliografijo Gašperja Križnika.

Pobuda za festival se je utrnila Rafku Goltniku, ledino pa smo orali še z zunanjima sodelavkama Ivanko Učakar in Ireno Cerar.

V desetih letih smo skupaj dosegli najmanj deset ciljev: oživili in ohranili smo zapisane pravljice in povedke Gašperja Križnika, ime Gašperja Križnika, trga Motnik in festivala in tudi kamniške knjižnice se je poneslo širom po Sloveniji, privabili smo veliko obiskovalcev, dokazali smo, da je sodelovanje kraja, knjižnice, posameznikov in drugih organizacij pomembno, da je moč povezovati urbano umetniško prakso in oživljanje podeželja, da smo spodbudili zanimanje za pripovedovanje, saj se domačini pripravljajo na svoj pripovedovalski večer, da najmanj en domačin zapisuje pravljično dediščino (in upamo, da bo iz tega nastala lepa knjiga), da smo z likovnim natečajem in z branjem pravljic spodbudili k ustvarjanju v teh letih več kot 1000 otrok, da smo na podeželje vrnili pripovedovanje pravljic in da smo vse to okronali s knjigo Križnikovih pravljic z naslovom Sveti Coprijan, ki je izšla leta 2020.

Več informacij o programu festivala na spletni strani knjižnice: www.kam.sik.si

Prijazno vabljeni!

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Čudežnih deset let Križnikovega pravljičnega festivala

Čas dogodka

3. in 4. 9. 2021

Lokacija

Motnik

Kategorije

Drugo

Datum objave

26.08.2021 10:13

Zadnja sprememba

26.08.2021 10:13

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam