skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Dnevi evropske kulturne dediščine 2020 v Mestni knjižnici Piran

Predstavitev dvojezične publikacije o piranskem svetilniku v Mestni knjižnici Piran v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine 2020.

Preberi več

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine 2020, ki so letos v Sloveniji potekali pod geslom »Spoznaj, varuj, ohrani«, smo 28. septembra v Mestni knjižnici Piran predstavili dvojezično publikacijo o piranskem svetilniku z naslovom Storia di un faro / Zgodba nekega svetilnika (Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, 2019). Bogato in zanimivo zgodovino o svetilniku na rtu Madona je v pogovoru z bibliotekarko Ksenijo Petaros Kmetec predstavila avtorica knjige Daniela Paliaga Janković. V Piranu so postavili svetilniško luč in zgradili manjši kamniti objekt za shranjevanje orodja za njeno delovanje leta 1972 na visoki ploščadi obrambnega stolpa, ki se nahaja na skrajnem zahodnem robu Piranskega polotoka. Svetilniško luč so prvič prižgali 2. marca 1872. Čez dve leti so na ploščadi zgradili stanovanje za svetilničarja in okoli leta 1920 postavili tudi vodnjak, zbiralnik za deževnico.  Zadnji svetilničar je delal do 1. oktobra 1980. Svetilniško luč so v 70. letih prejšnjega stoletja modernizirali in avtomatizirali. Obrambni stolp s svetilniškimi objekti je od leta 1983 vpisan v slovenski register kulturnih spomenikov lokalnega pomena.

 

Ksenija Petaros Kmetec

Mestna knjižnica Piran

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Dnevi evropske kulturne dediščine 2020 v Mestni knjižnici Piran

Čas dogodka

28.09.2020

Lokacija

Mestna knjižnica Piran

Datum objave

10.11.2020 09:40

Zadnja sprememba

15.04.2021 09:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam